Столът на Мъск в Тесла се клати

Трудностите, които изпитва американският производител на електромобили Tesla, застрашават шефското място на Илон Мъск – главен изпълнителен директор на компанията и председател на борда на директорите от 2004 г. насам.

Преди срещата на акционерите на Tesla през юни, някои от тях надигат гласове за смяна на CEO-то. Джин Джао, един от влиятелните акционери в компанията, предлага Илон Мъск да бъде заменен с независим директор, съобщи TechCrunch.com.

„Въпреки че сегашната структура на ръководството, при която позициите на председател и CEO се заемат от един човек, може да осигури ефективно лидерство за Tesla на ранен етап, в сегашната много по-конкурентна и бързо променяща се технологична индустрия става все по-трудно и по-трудно да контролираме бизнеса и висшето ръководство на Tesla (особено за да минимизираме евентуалните конфликти), което може да бъде резултат от комбинирането на позициите на CEO и председател", пише Джао в своето предложение.

Джао, който държи част от обикновените акции на Tesla, обръща внимание и на позициите на Мъск в компаниите SolarCity и SpaceX и как неговото участие там може да доведе до конфликти, макар че вероятността това да се случи е твърде малка.

Бордът на директорите вече изрази своята опозиция, като препоръча гласуване против това предложение. В своето изявление бордът казва, че успехът на Tesla не би бил възможен без Мъск начело на борда и на самата компания.

„В светлината на значителните бъдещи възможности за растеж, Управителният съвет вярва, че дружеството все още е най-добре обслужвано от г-н Мъск, който продължава да изпълнява ролята на председател", се казва в изявлението на борда. Изтъква се също така, че компанията вече има седем независими директори.

Станете почитател на Класа