ЧЕЗ инвестира 180 млн.

Изминалата година беше рекордна по отношение на инвестициите, като са вложени над над 130 млн. лв., съобщиха от „Чез Разпределение България".

През 2018 г. компанията отново планира голям ресурс и много обекти, като само предвидените пари, които ще бъдат вложени в мрежата са 90 млн. лв., което е рядко срещано за последните 10 години.

Предвижда се старт на обект от стратегическо значение за сигурността на електрозахранването в София – подмяната на близо 3 км ключов кабел – 110 kV Драгалевци, чиято стойност е 3,6 млн. лв. Благодарение на това по-сигурно електрозахранване ще получават 120 000 клиенти в 12 столични района, сред които болници,офис сгради, градски транспорт и др. В резултат ще бъде намален рискът от възникване на аварии и ще се съкрати значително срокът за тяхното отстраняване.

Най-големият проект на ЧЕЗ Разпределение България през тази година е реконструкцията на подстанция „Фестивална" в София. Проектът е на стойност 4,5 млн. лв. и се очаква да приключи през 2019 г. Подстанцията осигурява електрозахранването на 40 000 потребители в централна градска част на столицата, в кварталите Младост 1 и 2, Дружба 1 и 2, Гара Искър, Горубляне, Полигона, както и потребителите в района на 7-ми километър. С реконструкцията многократно ще се повиши надеждността на електрозахранването в тези столични райони.

Друг важен проект на ЧЕЗ Разпределение за тази година, който приключи успешно в своята пилотна част и вече се реализира в различни области на Западна България е монтирането на дистанционно обслужвани електромери. След предварителен обстоен анализ са избрани местата за изграждане на автоматизираната система, така че тя да донесе максимален ефект за повишаване на качеството и сигурността на електрозахранването на клиентите и процеса на обслужването им. Този подход към мрежата ще даде възможност за поглед в реално време върху консумацията, както и възможност за много по-голям контрол и незабавна реакция при нужда.В същото време ще бъдат ограничени кражбите, а това ще повиши сигурността на електрозахранването на коректните клиенти. Внедряването на тази технология пряко ще повлияе на клиентската удовлетвореност, очакват от компанията. През 2018 г. в устройства и монтаж по проекта ЧЕЗ Разпределение ще инвестира 24 млн. лв., като ще бъдат монтирани 186 000 електромера.

Станете почитател на Класа