Придобиха Версаче за 2.1 милиарда

Базираната в Ню Йорк модна компания „Майкъл Корс" (Michael Kors Holdings Ltd.) обяви, че ще придобие известната италианска модна фирма Gianni Versace S.p.A. („Версаче") за 2,1 млрд. долара. След приключване на процедурата по закупуване, американската компания ще промени името си на Capri Holding​s Ltd, съобщават финансовите агенции.

Според договорената сделка, сегашният вицепрезидент и творчески директор на модната фирма от Милано – Донатела Версаче, ще остане в компанията и след нейното придобиване.

„Всички ние сме много развълнувани да се присъединим към групата, ръководена от главния изпълнителен директор на Michael Kors – Джон Айдол, на който винаги съм се възхищавала като визионер, както и като силен и пламенен лидер. Вярваме, че да бъдем част от тази компания е от голяма важност за дългосрочния успех на Versace", посочи сестрата на покойната модна икона Джани Версаче след обявяването на самото придобиване.

Портфолиото на Michael Kors Holdings включва дрехи, обувки, часовници и други модни аксесоари, като дамските чанти са най-популярният продукт на голямата американска модна компания. През декември 2011-а година фирмата се регистрира на Нюйоркската фондова борса, а през миналата година разшири дейността си на европейския пазар посредством покупката на британската марка обувки Jimmy Choo за 1,2 млрд. долара.

Трябва да се има предвид, че американският инвестиционен фонд Blackstone, който закупи през 2014-а година 20% от Versace, ще излезе изцяло от тази своя инвестиция.

Сделката между Michael Kors и Gianni Versace S.p.A. се очаква да приключи през четвъртото фискално тримесечие, като подлежи на одобрение от страна на съответните регулаторни органи.

От Michael Kors заявиха, че планират да увеличат глобалните продажби на Versace до 2 млрд. долара в световен мащаб, да увеличат броя на магазините до 300 от около 200 в момента и да ускорят стратегията си за електронна търговия.

Компанията Versace не разкрива детайли относно своите финанси, но агенция Ройтерс отбелязва, че документи, депозирани в италианската търговска камара, показват, че през миналата година модната фирма е реализирал продажби за 668 млн. евро и печалба преди облагането с данъци от 45 млн. евро.

Станете почитател на Класа