Нисан притеснени от Брекзит

Японската автомобилна компания Nissan заяви в четвъртък, че „ще има сериозни последици" за британската промишлена индустрия, ако Обединеното кралство не успее да сключи търговска сделка с Европейския съюз, съобщава Ройтерс.

По-малко от шест месеца преди Великобритания да напусне официално ЕС, британският премиер Тереза ​​Май все още не може да представи на Брюксел предложение за запазване икономически връзки с блока, което да е приемливо както за преговарящите в Брюксел, така и за опозицията в нейната собствена консервативна партия.

Нейното правителството дори подсили плановете в случай, че няма Брекзит сделка, след като петата по големина икономика в света напусне ЕС на 29-и март 2019-година, като тази стъпка може допълнително да подплаши финансовите пазари и да обърка търговските потоци в и извън Европа, отбелязва Ройтерс.

Трябва да се има предвид, че японската компания Nissan, която през миналата година сглоби близо една трета от 1,67 млн. автомобили, произведени във Великобритания, управлява най-голямата автомобилна фабрика на острова.

„Днес ние сме сред онези компании с големи инвестиции в Обединеното кралство, които все още очакват по-голяма яснота относно бъдещите търговски отношения между Обединеното кралство и ЕС", се посочва в изявление на Nissan. „С оглед на факта, че внезапна промяна на настоящите правила към търговските правила на Световната търговска организация (СТО) ще има сериозни последици за британската индустрия, ние настояваме преговарящите от Обединеното кралство и ЕС да работят съвместно за един добре балансиран Брекзит, който да продължава да насърчава взаимноизгодната търговия".

Подобни опасения бяха изразни по-рано тази седмица и от редица водещи европейските производители на автомобили по време на автошуо в Париж.
Ройтерс припомня, че ако Великобритания не успее да постигне споразумение с ЕС, тогава страната ще се премести от безпрепятствената търговия с най-големия в света търговски блок към митнически споразумения, определени според правилата на СТО за външни държави без преференциални сделки.

През миналия месец британската асоциация на производителите и търговците на моторни превозни средства (SMMT) заяви, че мита от 10% съгласно правилата на СТО ще добавят средно към 3000 евро върху цената на продаваните в ЕС автомобили, произвеждани във Великобритания, ако цената от новите мита бъде прехвърлена изцяло за сметка на купувачите.

Автомобилните производители също така се притесняват, че проблеми при доставките на пристанищата могат да забавят придвижването на завършени автомобили и на части за тях, намалявайки по този начин самото производство и увеличавайки разходите, ако Великобритания не успее да постигне споразумение с ЕС преди Брекзит да бъде факт.

Междувременно британската автомобилна асоциация (SMMT) отчете драматичен спад на регистрацията на нови автомобили във Великобритания през септември, обвинявайки за това нови тестови изисквания за вредните газови емисии, известни като WLTP тестове, които се прилагат при регистрацията на всички нови автомобили от 1-ви септември тази година.

WLTP е съкращение от Worldwide Harmonized Light-Duty Vehicles Test Procedure и в превод това означава „световно хармонизирана изпитателна процедура за леки и лекотоварни автомобили", като описва новата изпитателна процедура, според която се установяват разходът на гориво и вредните емисии на новите автомобили.

Според SMMT регистрацията на нови автомобили в Обединеното кралство се понижи през септември с цели 20,5% спрямо година по-рано след техен ръст с 23,1% само месец по-рано. Трябва да е има предвид, че с оглед на стартиралите от началото на есента нови WLTP тестове, някои автомобилни производители предлагаха през август моторни превозни средства на извънредно атрактивни цени. В резултат на това беше регистриран толкова силен растеж на новорегистрираните автомобили в редица страни от ЕС, включително и във Великобритания.

През септември в Обединеното кралство бяха регистрирани 338 834 нови автомобили, или с цели 87 000 по-малко, отколкото преди година, като през първите девет месеца на настоящата година новорегистрираните коли бяха със 7,5% по-малко, отколкото през същия период на 2017-а година.

Станете почитател на Класа