×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 268

КФН: Инвестиции в комплексни продукти са рисковани

  • Обещанията за „голяма“ възвръщаемост често са подвеждащи

 

Европейският орган за ценни книжа и пазари (ESMA) публикува предупреждение към инвеститорите за рискове от инвестиране в т.нар. комплексни финансови продукти, съобщиха от българската Комисия за финансов надзор (КФН). Според предупреждението, инвеститорите трябва да внимават за комплексния характер на продукта, особено в случай че той е дериват или включва дериват. Такива продукти имат основни активи или индекси, които не могат да бъдат лесно остойностени. Те имат и определен инвестиционен хоризонт, например със санкции в случай на ранно оттегляне, които не са ясно обяснени. Освен това се използват много променливи величини или сложни математически формули за определяне на възвращаемостта на инвестициите.

 

Трябва да знаете, че понякога наименованието на един финансов продукт може да не отразява истинските характеристики на продукта, конкретизират от КФН, като съветват: пазете се от обещания за „голяма", „гарантирана", „осигурена" или „абсолютна" възвръщаемост. Тези обещания често се оказват подвеждащи.

 

Ако сме инвеститори, би трябвало да бъдем предпазливи, ако ни е необходим достъп до парите преди срока, в който се очаква продуктът да се изплати – т.е. добре да си правим сметката. Важно е също така, преди да се инвестира, да се знаят какви са общите разходи - защото разходите за дадена инвестиция влияят върху очакваната възвращаемостта. А и може на пазара да се предлагат подобни, не толкова комплексни продукти, изискващи по-малки разходи.

 

Като примери за комплексни продукти магат да се разглеждат: ценни книжа, обезпечени с активи; някои видове облигации, като конвертируеми или подчинени; сертификати; договори за разлики; дългови ценни книжа, обвързани със заеми; структурирани продукти; варанти.

 

„Ако не разбирате основните характеристики на предлагания продукт, нито съпътстващите го основни рискове, не инвестирайте", обобщават от КФН.

Станете почитател на Класа