×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 268

Няколко кредитни линии ще подпомагат износа на малките фирми

  • Запазваме валутния борд до влизане в еврозоната, потвърди премиерът Орешарски

Мая Цветкова

 

Предвиждат се няколко кредитни линии, които ще се отпускат от държавната Българска банка за развитие (ББР) и търговски банки, с цел подпомагане износа на стоки от малки и средни фирми. Това обяви министърът на финансите Петър Чобанов по време на форума „Правителство – Бизнес", иницииран от премиера Пламен Орешарски. По думите на Чобанов, повишаването на потреблението, което е основен фактор за икономически растеж, зависи и от подобряване на бизнес средата като цяло, откриване на работни места и подобряване състоянието на регионите.

 

По време на сесията за въпроси и отговори с представители на бизнеса министърът на финансите коментира и валутния борд. Чобанов заяви, че в началото на кризата основното опасение за България е било, че съседните страни може да придобият конкурентно предимство заради девалвацията на валутите си. На практика обаче това не се случи. Като се има предвид, че това са малки страни, които имат кредити в чужда валута, девалвацията натовари дълговата тежест на бизнеса, измерена в национална валута. Така за техния бизнес не стана по-лесно да изнасят и реализират печалби, а напротив, стана по-трудно да си облужват задълженията, обясни Чобанов. В България именно заради фиксирания курс на лева към еврото износът успя да се възстанови най-бързо от всички компоненти на брутния вътрешен продукт и доказа, че валутният борд е режимът, който трябва да запазим, докато влезем в еврозоната, каза финансовият министър.

 

Премиерът Пламен Орешарски заяви в тази връзка, че до влизането на страната ни еврозоната не се предвижда преминаване към плаващ валутен курс и валутният борд ще се запази в сегашния си вид, който е и една от гаранциите за финансова стабилност на страната. Орешарски посочи, че според средносрочната фискална рамка, бюджетният дефицит, който за тази година се предвижда да е до 1,8%, през 2016 г. би трябвало да падне под 1%.

Станете почитател на Класа