×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 268

Moody's обсъжда понижение на кредитния рейтинг на Русия

  • Основната причина е политическата криза в Украйна

Международната рейтингова агенция Moody's обмисля преразглеждане в посока понижение на кредитния рейтинг на Русия, който сега е „Ваа1", съобщиха АП и Ройтерс. Основната причина е евенуалното понижение с една степен е политическият конфликт в Украйна, който би могъл да повлияе на икономиката. Дори това да се случи, рейтингът на Русия все още ще бъде в границите, подходящи за инвестици.

 

От рейтинговата агенция подочват, че кризата в Източна Европа може значително да навреди на инвеститорските нагласи и да доведе до допълнително отслабване на средносрочните перспективи за растеж на Русия, които вече бяха намалени от местните власти през 2013 г.

 

Друг причина, върху която се основава прегледън на оценката, е загрижеността по отношение на "увеличаващата се податливост към рискови политически и финансови събития, задвижвана основно от опасността от по-нататъшна ескалация на военните действия", посочват от Moody's. Рейтинговата агенция смята, че настоящата криза би могла значително да намали очакванията на инвеститорите за следващите няколко години.

 

По-рано през март другите две най-големи рейтингови агенции – Standard & Poor's (S&P) и Fitch, понижиха перспективите си по рейтинга на Русия.

 

Решенията накараха финансовия министър на Русия Антон Силуанов да заяви че страната не планира да намали бюджените си разходи през следващите три години, тъй като ще замени скъпите заеми с допълнителни приходи от износ. Очаква се Русия да реализира по-голям износ благодарение на по-слабата рубла, което повишава данъчните приходи от износителите на суровини.

Станете почитател на Класа