×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 268

Орешарски: Доверието в банките е възстановено, няма изтичане на ликвидност

  • Досега не е изразходван нито лев държавна помощ за банките, каза премиерът

"Понастоящем няма изтичане на ликвидност от нито една банка. Ние постоянно наблюдаваме този процеса", заяви премиерът Пламен Орешарски. По думите му буферът, който Министерство на финансите осигури или „по-скоро първия транш на буфера от 1,23 млрд. лв. е неизразходван".

 

„Така че, доверието е възстановено и в това се състои успокояването. Банките още веднъж доказаха, че са достатъчно ликвидни и всичко, което сме твърдели в последните години, е така." Премиерът заяви, че всички български банки в момента са много високо ликвидни. И "дори своеобразният стрес тест, на който бяхме свидетели миналата седмица показа, че банките издържаха със собствени ресурси, а буферът е допълнителна гаранция, че всички по-нататъшни опити за дестабилизация, няма как да успеят при тези параметри, с които разполага банковата система", подчерта Орешарски на брифинг в парламента.

 

По отношение на одобрената от ЕК държавна помощ в размер на 3,3 млрд. лв., Орешарски уточни, че „към настоящия момент не е изразходван нито един лев".

Станете почитател на Класа