×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 268

БНБ се свърза с ЕЦБ за включването ни в единния надзор на ЕС

  • Търсят се варианти за компенсиране на вложителите с над 100 хил. евро в КТБ

След постигнатия консенсус на срещата при президента на България на 14 юли, в която участваха представители на основните парламентарни политически сили и правителството, Българската народна банка предприе действия в следните две насоки, съобщиха от БНБ.

 

БНБ вече осъществи контакт с Изпълнителния съвет на Европейската централна банка като част от подготовката на разговор между държавния глава и президента на ЕЦБ за стартирането на процедура за кандидатстване на България за членство в единния надзорен механизъм на Европейския съюз.


Освен това БНБ започна разговори с председателя на Европейския банков орган Андрея Енрия за иницииране на преглед на качеството, капацитета, практиките и процедурите на управление „Банков надзор" в БНБ.

 

Поради липса на съгласие относно предложения от Централната банка и правителството законодателен подход, обсъден преди това с експерти на основните парламентарни политически сили за намиране разрешение на проблемите в банковата група КТБ и за фирмите и гражданите, които имат депозити в нея над 196 хиляди лева (100 хил. евро), БНБ продължава работа по започналата процедура на специален надзор. Съгласно сега действащата законова база, максималният срок на специалния надзор е 6 месеца, но в конкретния случай БНБ е наложила срок от 3 месеца.


При продължаване на политическите консултации за търсене на консенсус относно цялостното решаване на казуса с КТБ за защита на интересите на депозантите в банката с влогове и над 196 хиляди лева и при постигането на такъв консенсус, БНБ е готова да предостави своя експертен потенциал в изпълнение на такова решение, заявявят от Централната банка.

 

Станете почитател на Класа