×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 268

Р. Порожанов: Ще анализираме бюджета и ще направим предложение за актуализацията му

  • Фискалният резерв от 8,2 млрд. лв. създава устойчивост, смята служебният финансов министър

Мая Цветкова

 

Ще направим анализ на приходите и особено на разходите в бюджета и ако евентуално има проблеми в разходната част, ще действаме в рамките на фискалния инструментариум, каза министърът на финансите в служебното правителство Румен Порожанов, при официалното приемане на поста от досегашния министър Петър Чобанов. Между основните задачи на министерството на финансите в рамките на мандата от 2-3 месеца на служебния кабинет, Порожанов открои изготвянето на проектозакон за актуализация на Закона за държавния бюджет за 2014 г., който документ да се обсъди още на първите заседания на новия парламент през октомври.

 

Също така в рамките на започналата вече бюджетна процедура 2015 г., ще се преразгледа и анализира макрорамката на бюджета и средносрочната бюджетна прогноза. Фискалният резерв от 8,2 млрд. лв. създава устойчивост, смята служебният финансов министър.

 

СъщевременноРумен Порожанов отбеляза, че министерството ще работи за повишаване на доверието към България от страна на инвеститорите. Служебният финансов министър открои и важността на въпроса за възобновяване на плащанията от страна на ЕК по оперативните програми „Околна среда" и „Регионално развитие".

 

Досегашният финансов министър Петър Чобанов пък съобщи, че вчера за разпределени към общините общо 480 млн. лв. за проекти по ОП „Околна среда". Според Чобанов традиционно през втората половина на годината ще се увеличи събираемостта от НАП, така че досегашното изоставане спрямо плана ще бъде наваксано, но при митниците обаче едва ли изоставането ще бъде преодоляно.

 

Относно казуса с КТБ Чобанов коментира, че положението на проблемната банка е отговорност най-вече на БНБ, която трябва да се произнесе в законовия срок за действителното състояние на нещата и съотнетно недостига на средства в банката.

Станете почитател на Класа