×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 268

Броят и размерът на големите депозити се свиват през второто тримесечие

  • За година обаче влоговете на граждани и фирми са нараснали с над 4 млрд. лева

Мая Цветкова

 

Броят и размерът на големите депозити както на граждани, така и на фирми се свиват през второто тримесечие на 2014 г., сочат предварителните данни на БНБ за периода. Общият размер на депозитите на фирми в края на юни спрямо края на март е намалял с над 410 млн. лева (2,7%), докато за същия период влоговете на граждани отбелязват незначителен ръст от 34,4 млн. лв. (0,1%). На годишна база обаче, т.е. към юни тази година спрямо юни 2013 г., депозитите на фирмите в търговските банки са нараснали с малко над 1 млрд. лева (7,5%), а влоговете на населението са скочили с малко над 3 млрд. лева (8,5%).

 

В същото време прави впечатление, че общият размер на фирмените депозити над 200 хил. лева, и особено тези в сегмента от 500 хил. лв. до 1 млн. лева намаляват в периода април-юни, като същевременно с по 3-5% намалява и броят на посочените размери депозити. През второто тримесечие единствено малките бизнес депозити до 5000 лв. отбелязват минимално увеличение на общия си размер и брой с по 1-2%.

 

Що се отнася до влоговете на населението, през воторото тримесечие нарастват като общ размер и брой единствено тези в подсегментите от 50 хил. лв. до 200 хил. лева с по 1-2%, като годишният им ръст е двуцифрен. Спад обаче както на годишна, така и на месечна база имат минималните депозити на граждани до 1000 хил. лева (с по 2-3%). Всички останали сегменти на депозитите на населението през второто тримесечие запазват своя размер приблизително същия или имат минимално намаление. Депозитите на населението в сегмента от 500 хил. лв. до 1 млн. лева за периода април-юни 2014 г. намаляват по общ размер и брой с 5,5%, макар спрямо година по-рано да имат увеличение с почти толкова.

 

През второто тримесечие милионерите със сметки над 1 млн. лева са намалели със 17 и са 732 през юни, спрямо 749 през март. В сравнение с юни 2013 г. обаче милионерите сега са с 50 повече.

Станете почитател на Класа