×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 268

Неизпълнението на данъчните приходи може да достигне 900 млн. лв.

  • Очаква се засилените проверки на данъчните да имат положителен фискален ефект

Неизпълнението за данъчните приходи спрямо заложеното в бюджета до края на годината може да достигне 900 млн. лв., съобщи служебният зам.-министър на финансите Кирил Ананиев по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Финансовото ведомство е подготвило мерки за ограничаване на укриванията и увеличаване на събираемостта специално на акцизните стоки и горивата. Ще има засилен контрол не само на граничните пунктове, но и вътре в страната, както и съвместни проверки на НАП, МВР, Агенцията по храните и митничарите. "От това очакваме да има реален ефект въпреки краткия мандат на служебното правителство", каза Ананиев.

 

За дефицитите допринасят и проблемите в социалната и здравната сфера, като негативно се е отразило увеличаването на пенсиите миналата година и изплащането на задълженията към болниците за октомври и ноември, което се наложи да стана със средства от тазгодишния бюджет, обясни Ананиев. Съкращенията в бюджета, които възлизат на 22%, според Ананиев и синдикатите поставят държавните структури в риск.

 

Подготвя се актуализация на държавния бюджет, която няма да надхвърля 3% от БВП, потвърди Ананиев. По отношение на бюджена на здравната каса, зам.-министърът обяви, че е изготвен нов разчет, с който иска се искат 117 млн. лв. до края на годината, които да се насочат към недостига в лекарствата за домашно лечение и за болнична помощ. Тези сметки обаче предстои да се преценят и от финансовото ведомство, защото може да се окаже, че необходимата сума е по-малка.

Станете почитател на Класа