×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 268

Банката за развитие: Разходи за обезценки ще намалят печалбата на банките

  • Индексът на потребителските цени постепенно ще расте, смятат от банката

Българската банкова система остава добре капитализирана и ликвидна, но преките последици за сектора от затварянето на КТБ през юни все още не са напълно калкулирани. Това се казва в тримесечния анализ на държавната Българска банка за развитие (ББР) за второто тримесечие на годината. От банката очакват разходите за обезценки в сисмемата да нараснат през следващите месеци, което може да намали общата печалба на търговските банки за годината.

 

Според анализа, несигурната политическа среда е основна причина за ниските обеми на привлечените преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ). А основни фактори за относително високия бюджетен дефицит е слабото изпълнение на приходите от косвени данъци, както и временното блокиране на част от плащанията по две от оперативните програми. Експертите смятат, че годишната цел за приходите е застрашена, освен ако не бъде осъществена ревизия на Бюджет 2014 г.

 

Очакванията на ББР за по-сериозно възстановяване на пазара на труда през следващите месеци са умерени, поради вероятността икономическият растеж да е по-ограничен през третото и четвърто тримесечие на годината. Ръстът на работните заплати се забавя, което е един от факторите населението да е все още предпазливо при вземане на решения за нови банкови кредити. Прогнозите на банката са, че в следващите месеци индексът на потребителските цени постепенно ще нараства.

Станете почитател на Класа