×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 268

Осигуряват от бюджета до 750 млн. лв. за разплащане по европроекти

  • Очаква се средствата да бъдат възстановени от ЕК до края на годината

Министърството на финансите ще може да осигури до 750 млн. лв. за финансиране на плащания по изпълнени проекти по две оперативни програма, съобщи след заседанието на слубното правителството министърът на финансите Румен Порожанов. Това са „Околна среда" и двете приоритетни оси на оперативна програма „Регионално развитие" – „Устойчиво и интегрирано градско развитие" и „Устойчиво развитие на туризма", по които Европейската комисия спря временно плащанията по-рано през годината..

Средствата ще могат да бъдат разходвани до 31 декември 2014 г. при спазване на изискванията на Закона за публичните финанси. Очаква се изразходваните средства да бъдат възстановени в държавния бюджет след възобновяване на плащанията от страна на Комисията, което може да стане и още през октомври.

Осигуряването на финансов ресурс за извършване на плащания за европроекти ще предотврати значителна загуба на средства поради неспазване на правилото „n+2" в края на 2014 г. Неизвършването на плащанията по проектите поставя под риск реализацията на проектите в срока на допустимост на разходите по оперативните програми, който е декември 2015 г. А това би довело и до необходимост от осигуряване на допълнителни национални средства за довършване на вече започнати проекти, както и за плащане на неустойки за забава към изпълнители по договорите.

Станете почитател на Класа