×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 268

Банките са с печалба от 556 млн. лв. за осемте месеца на годината

  • Ликвидността на банковата система е с впечатляващите 28,5%

Мая Цветкова

 

Банковата система като цяло (без поставените под специален надзор КТБ и ТБ „Виктория") е стабилна и с много добри основни финансови показатели, сочат данните на БНБ за периода до края на август. Общата печалба на 27-те банки (без двете проблемни) за осемте месеца на 2014 г. (януари-август) е в размер на 556 млн. лв., т.е. спрямо същия период на миналата година тя бележи увеличение с 22%. Само за август печалбата на банковата систева като цяло е 67 млн. лв., което е приблизително средната стойност на показателя от началото на годината досега.

 

Натрупаната обезценка на активите за 27-те институции в края на август е 588 млн. лв. (при 626 млн. лв. за същите банки година по-рано). Общата сума на активите на банковата система се увеличава през август с 968 млн. лв. до 80,4 млрд. лв. (или 87,4 млрд. лв. с групата КТБ). През месеца почти всички кредитни институции отчитат нарастване на привлечените средства. Свободният ресурс на 27-те банки (без групата КТБ) е инвестиран основно във вземания от кредитни институции, които се увеличават с 1,1 млрд. лв. (10,7%). Така коефициентът на ликвидност на системата като цяло достига впечатляващите 28,5%, при положение, че и стойностите над 20% се считат за добри.

 

Привлечените средства на 27-те банки се увеличават с 888 млн. лв. (1,3%), изцяло от местни източници. В резултат от това делът на привлечените средства от резиденти нараства до 84,4%. В края на август балансовият капитал на системата (27 банки) е 10,6 млрд. лв.

Станете почитател на Класа