×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 268

Fitch: Високият бюджетен дефицит може да отслаби фискалната позиция на България

Предложената възходяща ревизия на бюджетния дефицит на България подчертава доколко банковата мини криза през лятото, забавянето на икономиката и надвишените разходи отслабват публичните финанси на страната, коментира финансовото положение в страната ни международната рейтингова агенция Fitch. Отбелязва се, че (все още) ниският държавен дълг и бюджетен дефицит дават на България значителен фискален буфер, като публичните финанси остават относително силни, но те ще намалят капацитета, който да противодейства на евентуална слабост на кредитния рейтинг.

 

В навечерието на предсрочните парламентарни избори българското служебно правителство повиши прогнозите за фискалния дефицит за 2014-а година до 3,6% от КФП, като новият парламент ще трябва да разгледа предложените бюджетни промени. Това означава, че ревизираният бюджетен дефицит може да надвиши (значително) заложения във финансова рамка на страната дефицит от 1,8%, посочва агенцията. В рамките на ЕС максималният допустим дефицит е 3% от БВП.

 

Агенцията отбелязва и факта, че българските власти обмислят допълнително емитиране на дълг за 4,5 млрд. лева за финансиране на дефицита, осигуряване на ликвидност на банките, както и паричен заем към Фонда за гарантиране на влоговете. Междувременно служебното ръководство на министерството на финансите намали прогнозата си за растежа през 2014-а година до 1,5% от 1,8%, а МВФ намали своята прогноза за икономическия растежа на България до 1,4% от 1,6% през април.

 

Според агенция Fitch, солидната възходяща ревизия на дефицита показва как по-бавният икономически растеж, надвишените държавни разходи и разходите, свързани с банковата мини криза ще натежат върху публичните финанси на страната, които са ключови за определяне на суверенната кредитна сила. Увеличението на взиманите заеми ще доведе до повишение на държавния дълг до 28% от БВП - все още с над 10 пункта под средното ниво за други страни с "BBB" кредитен рейтинг, но и доста над базовия сценарий за дефицит от около 23% от БВП през 2017-2018 година.

 

Агенцията предполага, че изборите могат да доведат до по-нататъшна политическа несигурност, след като партия ГЕРБ спечели около една трета от гласовете без да постигне мнозинство в новия парламент. "Очакваме изборите да доведат до още едно коалиционно правителство, но при по-фрагментиран парламент, който може да направи трудно създаването и поддържането на ефективна управляваща коалиция, дори ако ГЕРБ желаят да провеждат политика на фискална дисциплина и на структурни реформи, коментира Fitch.

 

През юли тази година Fitch потвърди кредитния рейтинг на Бъглария на ниво от "ВВВ-" със "стабилна" перспектива.

Станете почитател на Класа