×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 268

Япония остава с най-висок дълг от развитите държави

  • Показателят за богатите страни е над 100% от БВП

Дългът на богатите страни в света се стабилизира, но остава близо до исторически високи равнища. При това може още да нарасне в резултат на неувереното възстановяване на икономиката, предупреждава Международният валутен фонд (МВФ) в шестмесечния си доклад, цитиран от AFP. "Бюджетните усилия през последните пет години стабилизираха съотношението между държавен дълг и брутен вътрешен продукт (БВП), макар че то остава на високи равнища", отбелязва фондът.


Средно държавният дълг на богатите страни се очаква леко да нарасне (+0,3 пункта) и да достигне 106,5 процента от БВП тази година, след което да се свие през 2015 година до 106 процента. Максималната стойност на държавния дълг, определена от ЕС, е 60% от БВП.


Oчаква се Япония отново да остане начело с дълг от 245,1 на сто от БВП през 2014 година, следвана от Гърция (174,2 на сто) и Италия (136,7 на сто). МВФ отбелязва, че натискът върху държавните финанси е намалял на фона на ниските лихви в богатите страни, но рисковете остават големи поради исторически високите съотношения на дълга и слабото възстановяване, наред с бъдещите разходи за пенсии и заплати.


Тежестта на дълга в богатите страни може да нарасне в развитите страни в случай на продължаваща трайно слаба инфлация. Фондът подчертава, че след години на драстични икономии, населението "е преситено" от реформи и че е необходимо бюджетните политики разумно да съчетават устойчивост на държавните финанси и растеж.


При страните с нововъзникващи пазарни икономики задлъжняването остава като цяло умерено, но надвишава нивата отпреди финансовата криза през 2008-2009 година. Тази година съотношението на дълг към БВП би трябвало да достигне едва 49,7 процента в Китай, 60,5 на сто в Индия и 15,7 на сто в Русия, се казва в доклада на МВФ.

Станете почитател на Класа