×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 268

СИБАНК отчете 24% скок на кредитите за малкия бизнес

  • За 2015 г. стремежът ще е да се постигне подобен растеж

Мая Цветкова

 

Кредититирането за малкия и среден бизнес от СИБАНК за 2014 г. се очаква да отбележи скок от 24%, и то на фона на слабия общ растеж на фирмените заеми от едва 2-3% за банковата система като цяло. Това посочи в изказването си националния мениджър на КВС за България и главен изпълнителен директор на СИБАНК Петър Андронов по време на финансов форум в София с участието на представители на ръководствата на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

 

По думите на Андронов, съществен принос за забележителния ръст на обема на отпусакните от банката заеми за малки и средни предприятия (МСП) имат и кредитните линии от ЕИБ и ЕБВР, които позволяват на СИБАНК да дава зами на малки фирми при по-ниски от средните пазарни лихви към дадения момент и при по-малки обезпечения. Така например, за последните 7 години въпросните кредитни линии са четири за общо 150 млн. евро.

 

За следващата 2015 г. стремежът на СИБАНК ще е да постигне увеличение на кредитирането за МСП с 25%, стига да няма рязко влошаване на политическата и икономическата обстановка у нас. Така за две години този кредитен портфейл на банката се предвижда да нарасне с около 50%. Петър Андронов отбеляза, че и политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ) е да насърчава кредитирането на малкия бизнес, като за целта отпуска „почти неограничен" евтин ресурс за банките от еврозоната.

Станете почитател на Класа