×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 268

Standard&Poor's понижи максималния кредитен рейтинг на Финландия

Международната агенция за кредитен рейтинг Standard&Poor's понижи рейтинга на Финландия от максималната степен "ААА" до ниво "АА+", съобщи Ройтерс. Така страната отпадна от малката група държави с максимален рейтинг от всички агенции. Това става заради постоянните проблеми пред икономическия растеж на страната.

 

Финландия все още не успява да се върне до темпа си на растеж от 2008 г., след свиването на износа заради кризата в еврозоната, проблемите във финландските сектори за производство на мобилни телефони и хартия и ситуацията в Украйна. След решението на агенцията, Германия и Люксембург остават единствените страни от еврозоната, които имат максимална оценка от трите водещи рейтингови агенции, отбелязва Ройтерс.

 

Понижението на рейтинга на Финландия "отразява позицията ни, че има опасност финландската икономика да изпадне в продължителна стагнация заради застаряващото население и намаляваща работна сила, отслабването на външното търсене, загубата на пазарен дял в световната икономика и сравнително негъвкавия трудов пазар", посочват анализатори на агенцията в доклада си.

Станете почитател на Класа