×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 268

БНБ: До момента EPIC не е представил план за оздравяване на КТБ

  • Няма и документи за действителната разполагаемост с необходимите средства за КТБ

Фондът EPIC не е представил в БНБ планове и варианти за оздравяване или преструктуриране на КТБ или ТБ „Виктория" ЕАД към 17 октомври 2014 г. ЕPIC не е представил в БНБ документи, удостоверяващи, че представлява акционера VTB Capita, а също и документи, че представлява акционера Bulgarian Acquisition Company II S.a.r.L., Люксембург - дружество, косвено контролирано чрез други компании от Генералния държавен резерв на Султаната на Оман. Това се казва в официално изявление на ръководството на БНБ относно твърдения, че Централната банка не дава достатъчно информация на потенциалните инвеститори н КТБ, представлявани от EPIC.

 

 

Към настоящия момент EPIC е представил мандатно писмо от Фонда на Генералния държавен резерв на Султаната на Оман (Фонда), който обаче не е пряк акционер в КТБ. Въпросното писмо е подписано от лице, за което не е потвърдено, че има представителни права по отношение на Фонда. EPIC е представил в БНБ единствено редовни оторизационни документи, подписани от „Бромак" ЕООД. По този повод БНБ вече е обърнала внимание, че следва да се имат предвид и изискванията за надеждност и пригодност, на които трябва да отговарят лицата, които пряко или косвено притежават или придобиват акции на банка, съгласно българското и европейското законодателство.

 

Освен това, към настоящия момент от EPIC не са представени поисканите с писма на БНБ от 15 септември 2014 г. и 30 септември 2014 г. документи, удостоверяващи готовността на акционерите, които EPIC евентуално представлява, да осигурят нужните финансови средства за оздравяването на КТБ, както и действителната разполагаемост с такива средства или други активи от страна на тези акционери.

 

 

 

Станете почитател на Класа