×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 268

Руска банка иска да купи ТБ "Виктория"

  • Очаква се одитния доклад за КТБ

Руска банка е проявила интерес към закупуване на Търговска банка „Виктория", дъщерна на Корпоративна търговска банка (КТБ), потвърдиха на 20 октомври за БНР от финансовото министерство. Там е получено писмо от "Банк Российский кредит", в което се заявява интерес към инвестиции в българската банкова система, като е посочена специално банка „Виктория", която също е под специален надзор.

 

При първоначалните оценки, представени от квесторите, банка „Виктория" е определана като „здрава" и „добре управлявана". Различните сценарии за решаване на казуса включваха и продажбата на част от кредитния портфейл на „Виктория". От БНБ засега нито потвърждават, нито отричат информацията за заявения интерес от руската банка.

 

По-късно през деня се очаква квесторите на Корпоративна търговска банка и на банка „Виктория" да внесат в БНБ доклада си за състоянието на банките. На практика това означава, че трябва да е ясна пълната оценка на активите, както и размерът на финансовия недостиг в КТБ. Решенията за бъдещето на КТБ и банка "Виктория" не могат да се вземат преди ясната оценка за състоянието на групата. Пълната оценка на активите трябва да е готова днес, според сроковете, поставени от БНБ. Същевременно трябва да са ясни и офертите в тръжната процедура за продажбата на части от кредитния портфейл на дъщерната банка "Виктория".

 

След като се запознае с анализа, УС на БНБ ще оповести своето решение за съдбата на Корпоративна търговска банка. Вариантите по принцип са два – единият е отнемане на лиценза и обявяването на фалит на КТБ, което означава откриване на процедура по изплащане на средствата на вложителите; другият е – оздравяване на банката и отварянето й за клиентите след месец. Процедурата по изпълнението на окончателното решение ще приключи до 20-и ноември.

 

Очакваният доклад за състоянието на Корпоративна търговска банка и дъщерната й банка "Виктория" е ключов и за австрийския фонд EPIC, който единствен досега е заявил интерес към оздравяване на групата. На среща с вложителите в КТБ миналата седмица представителите на фонда са потвърдили, че според тях банката е достатъчно стабилна, за да бъде оздравена. Междувременно от БНБ отрекоха да има подадена оферта от фонда. Миналата седмица БНБ предупреди, че австрийският фонд е представил редовни документи, подписани единствено от фирмата "Бромак", но собственикът Цветан Василев е разследван за пране на пари, а за да бъде допуснат до оздравяване на банката, трябва "да се имат предвид изискванията за надеждност и пригодност". От фонда са потвърдили пред вложителите интереса си към оздравяване на КТБ, но са заявили, че не могат да предоставят планове, преди да видят доклада на одиторите и да установят реалното състояние на банката.

 

В същото време отстранените от длъжност изпълнителни директори на КТБ неведнъж изразиха позицията, че банката "се води умишлено към фалит, въпреки че е още жизнеспособна", след четири месеца специален надзор, който изтича след месец.

Станете почитател на Класа