×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 268

Населението почти спря да взима заеми през септември

  • Фирмените кредити обаче са с годишен ръст от 3%

Мая Цветкова

 

Общият размер на заемите за населението за септември 2014 г. практически е същият като през август (увеличение с 15 млн. лв.), а на годишна база увеличението е със символичните 0,1% до 18,59 млрд. лева, показват изчисления на основата на данните на БНБ за периода. По-конкретно, в края на отчетния месец жилищните кредити са 8,83 млрд. лв. и нарастват на годишна база с 0,2% (колкото беше годишното увеличение и за август). Потребителските кредити възлизат на почти 7,36 млрд. лв. и са с 0,8% повече спрямо септември 2013 г. (при 0,9% годишно повишение за август). Обаче т.нар. други кредити за населението продължават бързо да се свиват, като през септември на годишна база те намаляват с 8,3% до 822 млн. лева.

 

На фона за затихналото кредитиране за населението, се оказва, че спестяванията на гражданите продължават да растат на месечна и годишна база, макар и с не толкова бързи темпове както до преди няколко месеца. Така в края на септември общият размер на влоговете на граждани достигна 39,18 млрд. лева, т.е. колкото беше преди кризата с КТБ. Само през септември депозитите на граждани са нараснали със 190 млн. лева (при увеличение с 282 млн. лева през август), а на годишна база нарастването им е с 8,6%, т.е. колкото беше показателят и за август.

 

От посочените данни може най-общо да се каже, че населението е възвърнало доверието си в банковата система като цяло, но от друга страна нестабилната политическа среда и свързаната с това несигурност в материален аспект карат хората да се въздържат от харчене и да спестяват „пари за черни дни".

 

Малко по-оптимистични са нещата при бизнес кредитирането. През септември спрямо година по-рано фирмените заеми са нараснали с 3% (при 2,9% годишен ръст за август), а само през септември изтеглените фирмени кредити са 270 млн. лева. Фирмените депозити към края на август възлизат на 16,21 млн. лв., което е годишен ръст от 6,7%.

Станете почитател на Класа