Борисов свиква днес среща с Владислав Горанов и КФН по казуса "Олипмик"

Държавата ще положи усилия да помогне, доколкото ѝ позволява законът, на клиентите на кипърската застрахователна компания, която е в ликвидация.

Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на посещението си на ремонтни дейности в Стара Загора, цитиран от правителствената пресслужба.

Още в понеделник се очаква премиерът да свика среща с финансовия министър Владислав Горанов и ръководството на Комисията за финансов надзор (КФН), за да обсъдят ситуацията и да предложат на българските евродепутати да направят законови предложения в европейското законодателство.

„Така или иначе това би било опасен инцидент – ние ще им помогнем с юристи и с каквото можем, доколкото позволява законът. Когато стане нещо, искаме държавата да помогне. Само че държавата е на данъкоплатеца и когато кажем, че държавата трябва да помогне, това означава, че всеки от нас отделя от данъците си за тази афера", е добавил още Борисов.

Темата бе коментирана ден по-рано и от лидера на БСП Корнелия Нинова, която заяви, че в понеделник левицата внася искане за извънредно заседание на парламента с настояване за бързо свикване, за да се помогне на засегнатите от кипърската компания.

„Не знам защо правителството мълчи и не дава обяснение какво се случва", каза Нинова. Тя поясни, че между българския гаранционен фонд и кипърския има споразумение как да се действа в такива случаи. „Това споразумение просто трябва да се приложи. То съществува, но никой не иска да го каже на хората. Не разбирам защо. Просто ви призовавам: излезте и обяснете. Има споразумение между българския и кипърския гаранционен фонд", обърна се Нинова към управляващите.

По думите ѝ е възможно българската държава да даде на хората парите и след това да претендира от тяхно име към кипърската страна. „Това е единственото решение да помогнем на тези над 200 хил. души, които пострадаха", поясни лидерът на БСП.

В неделя премиерът коментира и темата за срива на Търговския регистър, като заяви, че „са положени всички усилия и системата ще работи напълно до сряда".

„Виждате има държави, където изборите им пробиха с кибератаки. Тук за всяко нещо се вдига огромна олелия. Да, не е приятно, но пък всички работят активно, за да обезопасим системата", каза още министър-председателят.

Борисов припомни, че държавата работи добре в борбата с контрабандата и корупцията и с тези средства се реконструират много обекти по градовете в страната.

„Такова мащабно строителство и реконструкция в сферите на здравеопазването, образователната инфраструктурата, археологията, културата не е имало. За спорта да не говорим, защото направихме много", подчерта още премиерът.

„Във всеки град стават много хубави неща, защото оперативните програми работят. Там където не могат да се оправят, додаваме от бюджета, особено в малките общини, така че да им се направят улиците, водоснабдяването, осветлението", каза още министър-председателят, цитиран от правителствената пресслужба

Станете почитател на Класа