При споразумение с Китай може да се очаква понижение на долара

Ако американският президент Доналд Тръмп успее да постигне търговско споразумение с Китай, то може да се очаква понижение на долара и продължаване на положителната тенденция за развитието на американската икономика. Това мнение изказа Петко Вълков, директор „Частно банкиране“ в Първа инвестиционна банка в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

По думите на госта в момента пазарът черпи нови положителни сили, за да се насочи към нови върхове.

„През първите си 5 – 6 години тази положителна тенденция беше отричана от анализаторите, голяма част от участниците в пазара не бяха се включили още в тази тенденция“, каза още Вълков. Много от тях не са успели да отиграят тази ситуация.

Анализаторът коментира и вчерашния рекорд на по-широкия американски индекс. „Снощи, макар и за сравнително кратко време, индексът S&P 500 достигна нови исторически рекорди, малко преди да излезе новината за адвоката на Доналд Тръмп (и бившият му адвокат, б. ред.) и това даде основания този „бичи тренд“  на фондовите пазари в САЩ от март 2009 година до днес да бъде квалифициран като най-дългата във времето положителна тенденция на американския фондов пазар“. "Аналогично в историята предходният най-дълъг рекорд беше прекъснат от дотком срива и от рецесията на САЩ в 2001 година. Важно е да се отбележи, че този положителен тренд може да е най-продължителен като брой дни, но не е най-добрият като поскъпване – по този признак той е на трето място в пазарната история".

Според Вълков обаче ако при разрастване на скандалите около Доналд Тръмп може да се очаква дори инпийчмънт за отстраняването на този президент.

Станете почитател на Класа