Die Welt: Русия провежда стратегия по избавяне от доларовия диктат

Москва активно купува злато и продава американските облигации държавен заем, за да се избави от доларовата диктатура, пише Die Welt. Поради тази цел тя дори е готова да поеме икономически рискове, свързани с падането на стойността на благородния метал. Впрочем, експертите са убедени, че това е „идеално вложение” за защита от американските санкции.

Видимо ръководителят на Кремъл Владимир Путин не разчита, че отношенията между Русия и Запада скоро ще се нормализират, пише Die Welt. Само така може да се обяснят актуалните цифри, публикувани от МВФ. Те говорят, че през юли Кремъл съществено е увеличил златните си запаси. Изведнъж с 26,1 тона, отбелязва авторът на статията Холгер Цшепиц.

Забележим е също и фактът, че руснаците наскоро продадоха голяма част от американските облигации държавен заем, продължава изданието. Тези сведения се подгряват от слуховете, че Путин се избавя от „диктатурата на долара”, за да защити икономиката на Русия от санкциите на САЩ.

Путин има стратегически план”, пояснява съветникът по политическите въпроси и писател Джеймс Рикардс. „Руският президент купува злато, защото доларът се използва като оръжие срещу Русия”. Според него благородният метал е „идеално вложение” за защита от икономическите наказателни мерки на САЩ.

Последните десет години Кремъл систематично увеличава своите златни запаси, отбелязва изданието. От 457 тона през 2008 г. до 1944 тона през 2018 г. Наскоро Русия изпревари по този показател дори и китай и стана петата на света страна по запаси на благодорния метал. В ръцете ѝ са съсредоточени 17% от световните запаси на злато.

Заради своя стратегически план Путин дори е готов да поеме икономически рискове, отбелязва изданието. Не може да се каже, че в последните години развитието на цените на златото е благоприятно. През август цената на тройунцията на метала пада под 1200 долара. Само тази година стойността на златото спрямо долара се е съкратила с близо 9%.

Златото не се емитира от държавата и затова не е свързано с политически рискове”, пояснява професорът по икономика от университета „Джон Хопкинс” Стийв Ханке. Той припомни думите на нобеловия лауреат по икономика Боб Мандел, който още през 1997 г. заяви, че през XXI век ролята на златото в международната валутна система ще се засили. Именно благодарение на това, че ръководителят на Белия дом Доналд Тръмп използва долара като оръжие против другите държави, тази прогноза може да се сбъдне, подчертава Цшепиц.

Станете почитател на Класа