Веселин Методиев, член на бюджетната комисия и депутат от ДСБ в 40-ото НС:Орешарски крие истинските параметри по бюджет 2008

Финансовият министър Пламен Орешарски снижава умишлено БВП с 4 млрд. лева и така се променят параметрите на бюджета за догодина. Според него брутният вътрешен продукт е 61 млрд. лева. Според прогнозата на БНБ обаче е 65 млрд. лева. Едно е 3% бюджетен излишък от 61 млрд. лева, а съвсем друго – 3 на сто от 65 млрд. лева.
Финансовият министър Пламен Орешарски снижава умишлено БВП с 4 млрд. лева и така се променят параметрите на бюджета за догодина. Според него брутният вътрешен продукт е 61 млрд. лева. Според прогнозата на БНБ обаче е 65 млрд. лева. Едно е 3% бюджетен излишък от 61 млрд. лева, а съвсем друго – 3 на сто от 65 млрд. лева. Откакто на власт е правителството на тройната коалиция, прогнозите на финансовото министерство почти винаги са неточни, за разлика от прогнозите на БНБ. Според мен проектобюджетът за 2008 г. се внася от немай къде само за да не се прескочи датата 31 октомври. Това е последният ден, в който по закон трябва да бъде внесен в парламента. Преди тази дата обаче трябва да са внесени данъчните проектозакони, за да се разбере каква ще е приходната част. Към тази дата трябва да има отчет и на Министерството на финансите (МФ) за изпълнение на бюджета. Това е практика от 1997 г. Така ще могат да започнат истински дебати, които да се опират на цифри. Ние допускахме, че към 31 октомври ще разполагаме с всички тези документи. До момента не разполагаме с нито един. Е, какви дебати ще правим по същество?! Не ми се вярва също така, че това правителство ще има политическата воля да направи заложените 12% съкращения в администрацията. От 2 години министерството на държавната администрация обещава 10% съкращение, но м.г. министър Николай Василев отчете 3% съкращение. Мотивът му тогава бе, че не могли насила да правят съкращения, било въпрос на политическа воля. Питам: какво значи насила?! Въпросът е дали ще си изпълниш собствените решения или не?! Но всъщност това е проблемът на това правителство – че не си изпълнява решенията. В. „Класа“ ще публикува мнения на различни експерти по проектобюджета и данъчната политика за 2008 г.

Станете почитател на Класа