Александър Божков, съпредседател на Центъра за икономическо развитие: Парите в бюджета трябва да се следят както тези от ЕС

Бюджетът на страната ни се нуждае от фундаментални промени, за които обаче няма воля. Крайно време е в България да бъде приложено програмното бюджетиране (пари срещу политики – бел.ред., за което се говори от 6 години), което е само на хартия.
Бюджетът на страната ни се нуждае от фундаментални промени, за които обаче няма воля. Крайно време е в България да бъде приложено програмното бюджетиране (пари срещу политики – бел.ред., за което се говори от 6 години), което е само на хартия. Ако се въведе, то всеки лев, който отива в държавните ведомства, ще бъде следен отблизо, както се прави с парите от ЕС. По същия начин парите от бюджета ще трябва да бъдат защитени с проекти, а в края на годината да се вижда за какво реално са изхарчени. В момента се прави точно обратното – първо се раздават парите, а след това се казва на ведомствата да измислят някакви проекти, с които да защитят бюджетите си. Това води само до съставянето на безсмислени проекти, а парите по тях при всички положения се изхарчват. Трябва да се въведат годишни разчети за нуждите на съответния сектор от икономиката и на тази база да се искат пари от бюджета. Добър вариант е да се направят разчети и за развитието на сектора в 4-годишен план. Така например, ако се подобри образованието на учениците в 7 клас и повече деца останат да учат до 12 клас, след 4 години ще имаме повече и по-добре образовани кандидат-студенти, а това е стъпка за повишаване на нивото и качеството на образованието в страната. На няколко пъти съм предлагал тези идеи на правителството, но оттам твърдят, че е много трудно да се направи подобно бюджетиране, защото администрацията няма необходимия капацитет. За да се получи, в държавната система трябва да влезнат много нови и млади хора с по-различно мислене, които да започнат промените. Много по-важно е и министрите да започнат да разсъждават според принципите на програмното бюджетиране, защото те са движещи сили за промените, а не да се борят помежду си кой да вземе по-голямо парче от тортата. Въведе ли се програмното бюджетиране обаче министрите ще трябва да отговарят на повече и по-конкретни въпроси пред парламента, а при действащата сега система неудобните въпроси е много по-лесно да се избегнат. Очаквам малък прогрес за страната, ако бюджет 2008 бъде приет във вида, в който е в момента. Това ще е добре за някои хора, но за по-голямата част от българския народ разпределението на парите ще е неудовлетворително.

Станете почитател на Класа