Eleven и бизнес ангели инвестират 750 хил. евро в BeMe.ai

Eleven и бизнес ангели инвестират 750 хил. евро в BeMe.ai
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    28.09.2021
  • Share:

Българският фонд Eleven и бизнес ангели инвестират общо 750 хил. евро в BeMe.ai, компания, която разработва технология за помощ при диагностика на деца аутисти. BeMe.ai е основана от българина Алекс Меламед и канадката Сара Глофчески, които са състуденти в European School of Management and Technology в Берлин. Софтуерът на компанията събира данни, които впоследствие да позволят на лекарите да вземат по-добри решения. От общия пресийд рунд, 500 хил. евро идват от Eleven, а 250 хил. евро - от бизнес ангели.

От "не може" до "може

Идеята за BeMe.ai се ражда през 2015 г. Тогава дъщерята на Сара Глофчески, Флин, е на три години и живее нормално детство, свързано с изучаване на езици и рисуване. "Изведнъж тя започна да има проблеми с комуникацията и премина през нещо, което се нарича ехолалия (повтаряне на думи или фрази - бел. авт.). Тя помнеше цели филми и можеше да ги рецитира от край до край. След това започна да губи някои от способностите си - комуникационни и моторни", казва Глофчески.

 

Данни отвътре, данни отвън

 

По това време Глофчески се намира в Берлин, но решава да се върне в Канада. Казва, че още преди да има официална диагноза, знае, че детето ѝ е аутист. "Това, с което се срещнах в Канада, беше разочароващо. Историята е една и съща навсякъде. Започнах с посещение на силно уважаван лекар в болница на световно ниво. Той каза, че аутизмът е нелечимо неврологично заболяване и не можем да направим нищо. Междувременно дъщеря ми изпитваше болка. Не знаех каква болка или къде, защото не говореше, но беше видимо. След като чух това просто си тръгнах."

 

Глофчески стига до заключението, че тя и Флин са сами. "Превърнах се в "Excel мама" - записвах всичко, което тя прави, всичко, което виждах, дори звуците и температурата в стаята, която се намира. Търсех корелации, трендове", разказва тя. Подходът проработва, защото при следващите посещения при лекаря тя има тонове данни и записки, които предполагат допълнителна диагностика. "И лекарите не можеха да кажат не. Това, което се случва по принцип, е на децата да се дават тежки лекарства, като антидепресанти и успокоителни, без да се обръща внимание на болката и дискомфорта. Сега Флин цъфти, ентусиазирана е, креативна е и иска да бъде част от света", казва още Глофчески.

 

Продуктът на BeMe.ai е софтуерен и автоматизира именно събирането на данни така, че медицинските лица впоследствие да могат да диагностицират по-лесно различните аспекти при децата аутисти.

"Продуктът ни има два основни аспекта. Първият е автоматичен: събиране на данни по отношение на движения, сън, температура, чистота на въздуха и т.н. чрез умна гривна или часовник, без значение каква. От другата страна са активните данни, където родителите трябва да следят хранене, епизоди, емоции и други. Идеята е все повече неща да стават автоматизирани. След това искаме да добавим колаборационен модул, при който различните лекари могат да виждат едни и същи данни и да комуникират по-добре", казва Алекс Меламед.

 

Всичко ще бъде вкарано в приложение, като бизнес моделът ще се базира на абонаментни планове. Двамата казват, че първата им целева група са родителите и лекарите, като BeMe.ai вече си сътрудничи с клиницисти, които да помогнат с дизайна и данните, които да се събират.

 

Здравеопазването обичайно е затворена индустрия, но според Глофчески и Меламед - не и в този случай. "Лекарите всъщност искат подобно приложение, защото ще могат да събират обективни данни. В момента те имат записано посещение при лекаря за 30 минути, в което те разчитат, че родителите ще обяснят какво е състоянието на детето, какво са наблюдавали и т.н. С приложението ще имат възможност да наблюдават реални данни, събирани с времето", казва Глофчески.

 

Планът е пилотната версия на продукта да се появи до края на годината, а до януари да има първа пазарна версия. Самата компания е базирана в Делауер, с клонове в Канада и България. Първоначалната цел е насочване към Канада и САЩ. "В момента в екипа имаме двама канадци, американец и петима българи - осем души, с нас включително", казва Меламед.

 

"BeMe.ai е проект с голям потенциал, широка аудитория и без пряка конкуренция - до момента няма други подобни решения на пазара. Проблемът вече е толкова широко разпространен по целия свят и броят на диагностицираните с аутизъм нараства, но никой не е имал за цел да го реши по такъв начин - чрез използване на данни, AI и създаване на протокол, който помага на лекари, болногледачи, терапевти и родители. Също така екипът е от голямо значение за нас, когато инвестираме в нови компании. BeMe.ai има изключително мотивиран екип, уверен в значимостта и успеха на тяхното решение", заяви пред "Капитал" Валери Петров, партньор в Eleven.

 

Текущата пресийд инвестиция трябва да стигне на компанията до появяването на продукта на пазара. След това Меламед казва, че ще бъде нужна ново финансиране.

 

 
 

 

Станете почитател на Класа