Внимание: Банките увеличават услугите си заради заплатите и пенсиите без такси

Внимание: Банките увеличават услугите си заради заплатите и пенсиите без такси
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    29.07.2023
  • Share:

На онези, които искат да избегнат плащане на банкови такси, може да им се наложи да отворят допълнителна сметка. Прогнозата е на финансисти, а неяснотите трябва да се изчистят до месец. Решението на депутатите за освобождаване от такси, включително при теглене, важи за заплати, пенсии, помощи и стипендии - платени по банков път.

 

 

„По много давам за такси, защото доста често тегля и се налага да давам по повечко. Но в провинцията не знам как ще е - където няма банкомати как ще се случват нещата”, заяви Румен Йорданов.

Финансовият министър Асен Василев съобщи, че се водят преговори за поставяне на банкомати в пощенските станции в по-малките населени места. От „Продължаваме Промяната - Демократична България” смятат, че новата мярка ще засили конкуренцията в банковата система.

„Ако всеки гражданин има възможността да има базова сметка, без такси, това означава, че всеки друг, който предлага високи такси това създава един нов конкурентен режим, и има възможности размерът на таксите в България да намалява”, твърди Мартин Димитров, ПП-ДБ.

От ГЕРБ пък контрираха, че ще се наложи клиентите да поддържат и втора сметка, което допълнително ще усложни прилагането на промените.

„Не съм толкова оптимистично настроен. Ако получим пари от близък – край! Тази сметка вече няма да е безплатна. Казано по друг начин  - банките ще увеличат таксите по другите сметки. Няма безплатен обяд”, категоричен е Красимир Вълчев, ГЕРБ-СДС.

Според експерти до увеличаване на такси няма да се стигне, но ще е нужна специална сметка, която да се ползва от преференциите.

„Трябва да има отделна сметка, в която не трябва да влизат никакви други пари, освен тези, за които е дефинирана привилегията”, посочва финансистът Левон Хампарцумян.

Изискването по тези сметки да няма такси чисто технически е изпълнимо, но и тук някой ще трябва да плати за това, казва Хампарцумян. „Дали това ще бъде от нашите данъци, дали банките ще го вземат от по-платежоспособните си клиенти, или от собствената си печалба, боя  се, че разходът за това, ще надхвърли желания ефект”.

От Финансовото министерство казаха за Нова тв, че тепърва предстои да се уточни механизмът, по който ще бъдат въведени облекченията, с банките и работодателите.

Станете почитател на Класа