НАП прави финансова ревизия на Българската православна църква, Светия синод протестира

НАП прави финансова ревизия на Българската православна църква, Светия синод протестира
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    15.01.2024
  • Share:

От ноември 2023 г. тече финансова ревизия на Българската православна църква от Националната агенция по приходите (НАП), съобщава "Капитал".

 

 

Ревизията е за установяване на задължения от корпоративен данък за периода 2017-2022 г. Въпреки че това е едва вторият опит на държавата да придобие малко повече информация какво притежава църквата и какъв точно е паричният ѝ приход, от Светия синод определиха ревизията като противоконституционна и риск за националната сигурност.

Първата проверка е от 2013 г., а целта ѝ беше установяване на задълженията на църквата за данък върху доходите на физически лица и върху доходите от трудови договори и приравнените на тях правоотношения.

Ревизията идва на след сериозното покачване на субсидията за Българската православна църква в последните години. От "Капитал" посочват, че през 2020 г. държавната субсидията е до 26 млн. лв. на година, а бюджетът за 2024 г. предвижда увеличение до 38.4 млн. лв. Справка на медията показва, че само за последните три години църквата е получила около 111 млн. лв. от Държавен фонд "Земеделие" и държавния бюджет.

Светият синод е реагирал на ревизията, като е изпратил писмо до НАП, в което определя ревизията като противоконституционна и риск за националната сигурност. Документът е подписан от мелнишкия епископ и секретар на синода Герасим.

"Контролът върху финансовите отчети буквално означава контрол върху отделните религиозни институции, което поражда съмнение дали това не е действителната цел на проверката", пише в писмото до НАП.

Митрополитите обясняват, че основател на православната църква е "Самият Господ Иисус Христос", а в отношенията с българската държава са се "редували периоди на гонения от страна на държавата с периоди на мирно съвместно съществуване". "Историята доказва и, че демократичните отношения между държавата и църквата при взаимно уважение и при гарантиране права на самоуправление на църквата са гарант за националната сигурност в България", се казва в писмото.

Станете почитател на Класа