Хампарцумян съобщи вечна новина за левовете и еврото: Няма да плащаме за...

Хампарцумян съобщи вечна новина за левовете и еврото: Няма да плащаме за...
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    18.01.2024
  • Share:

Конфликт между управляващи и опозиция по новия закон за БНБ беляза началото на работната седмица на парламента. Опозицията отправи още и критики към ръководството на банката, че все още липсва пълен анализ на плюсовете и минусите от въвеждането на единната европейска валута.

 

 

Банкерът Левон Хампарцумян изрази надежда датата за влизане на България в еврозоната да не се отложи, защото освен всичко друго, това според него има смисъла и на "геополитическа котва".

"Засега това е декларирано от страна на европейските институции, прието като наше желание. Не бива да забравяме, че ние се присъединяваме към една относително добре работеща система, а не тя към нас", каза той.

Запитан защо българите се страхуват от еврото, Хампарцумян заяви, че това се дължи на недостатъчна информираност.

"Нищо няма да стане. Системата, с която измерваме нашия икономически успех или неуспех, ще бъде в евро, вместо в левове.

Аз съм висок 1,80 см. В инчове ще бъда наполовината на това, обаче пак съм си толкова висок. Не бива да виним еврото за собствените си страхове и неуспехи", поясни Хампарцумя, цитиран от БНР.

"Превалутирането ще бъде за сметка на държавата, няма да има такси и комисионни за това. Банките ще се разберат с държавата как това да стане, без да бъде за сметка на гражданите", обясни банкерът.

По думите му при ипотечните кредити няма да има закръгляне. "Най-вероятно ще е автоматично, защото преподписване на такъв голям брой договори административно би било кошмар", посочи още Хампарцумян.

"Следва да разграничим нормалните инфлационни процеси – поскъпването и без еврото, от очаквани ефекти след въвеждането му", коментира Левон Хампарцумян. По думите му, "има други фактори, които правят нещата по-скъпи и подхранват инфлацията".

Дори след гратисния период за обмен на левовете "тези пари са обменяеми вечно, само че в централната банка или банки, които ще го направят това", ако отидете в БНБ, това ще бъде безплатно оттук до края на света", увери банкерът.

"Стойността на тези пари не изгаря от промяната", допълни той.

"Има изчисления, че в Германия все още по къщите има около 30 милиарда марки", допълни той.

 

Станете почитател на Класа