Държавата да се намеси и да озапти безпрецедентното самоуправство

Незабавно работата на кариерата да се преустанови и да се направи ОВОС. Фирма „Каолин“ веднага да започне да почиства засипаните със скална маса земеделски земи. Това са част от исканията на жителите на град Меричлери, които вчера се събраха на протестен митинг, организиран от ПК „Екогласност“ и местен инициативен комитет. Повече от 150 души с плакати и знамена се обявиха против концесията за варовик на фирма „Каолин“.
По същото време от фирмата концесионер организираха контрапротест. С автобус бяха докарани тридесетина души от Тополовград и Димитровград, които бяха ангажирани да защитават работните си места в кариерата.
„Преди 22 години имаше Русенски комитет и мнозина си го спомнят. Сега град Меричлери се превръща в символ на гражданското неподчинение, каза председателят на ПК „Екогласност“ Емил Георгиев. Той съобщи, че еколозите са завели дело в Софийския градски съд срещу фирмата с финансов иск за 1 лев и ако спечелят, ще внесат този лев по сметката й. „Екогласност“ е символ на опазване на красивата българска природа и няма да допуснем на някакви олигарси с колосани якички да я унищожават, каза още Георгиев. Според него в района на кариерата не е направен ОВОС не само защото ще се съсипва околната среда, а и понеже има ценни археологични паметници и дейността може да бъда спряна. Емил Георгиев твърди, че собствениците на „Каолин“ в момента се интересуват единствено да ограбят каквото могат и след това да избягат. Страхуват се и от миналото си, защото трябва да дадат отговор за криминалната приватизация на „Каолин“. Те вече се вживяха в ролята на недосегаеми и най-вандалски ограбват труда на хората в региона, като посягат на тяхната собственост“, каза още Георгиев.

Станете почитател на Класа