Продължава самоуправството на клана Прокопиеви

„Класа“

Фирма „Каолин“, собственост на бизнесмена Иво Прокопиев, разрушава ценни тракийски могили при експлоатацията на находището за варовик „Великан“ в град Меричлери, община Димитровград. Това съобщиха за „Класа“ жители на града, които вчера се събраха на протестен митинг. Протестиращите настояват държавата да се намеси и да преустанови дейността на „Каолин“, която унищожава безнаказано имуществото им, района, известен с ценните си археологически паметници, и уникалния минерален извор.
„В обекта, който е предоставен на концесия на „Каолин“, има пет древни могили. Едната от тях вече е затрупана от чакъла и на практика е унищожена“, каза Танко Русев, председател на Инициативния комитет срещу кариерата в Меричлери. Върху карта, взета от поземлената комисия в Димитровград, той е нанесъл могилите, които се оказват по средата на района на концесията. На по-малко от километър е и минералният извор, чиято вода е на второ място в Европа по лечебни свойства. „Хората тук много се надяваха да се развиваме като курортно място, но заради концесията, която дадоха на „Каолин“, нашето селище няма никакво бъдеще. Как е възможно да гледаш единствено печалбата си и да не те интересува, че унищожаваш това прекрасно място“, недоумява Русев. Той съобщи още, че срещу концесията са се обявили и от земеделската кооперация „Марин и Марин“, защото взривовете пълнят нивите с камъни, чупят комбайните и може да стане злополука.
Варовиковият прах калцира зърното и то не може да се почисти. Тази година добивите на кооперацията са намалели с около 150 кг от декар. Впрочем от „Каолин“ казват, че земите са пустеещи, но това не е вярно, защото повечето от собствениците продължават да ги обработват, поне това, което е останало от тях. Мнозина обаче са изнудвани да продадат парцелите си на концесионера. Станка Запрянова е подала жалба до началника на РПУ-Стара Загора, в която пише, че се чувства застрашена от представители на „Каолин“ На 23 юни т.г. в. „Класа“ публикува изявление на г-жа Запрянова, че ще съди фирмата на Прокопиев за самоуправство с нейна собственост. Това ще стане, когато се създаде експертният съд, за да не могат Прокопиеви да се откупят. Ден по-късно са пристигнали трима души, сред които бившият кмет на Меричлери Продан Проданов и представителят на „Каолин“ Николай Златев. Вдигнали са се до Стара Загора, за да я „агитират“ да продаде земята си с лозови насаждения. Парцелът граничи с кариера „Великан“, затрупан е с отпадъци и варовик, а лозите са унищожени. Запрянова обаче категорично е отказала сделката, защото държи на имота си, а и иска районът да остане чист и да се запази изворът с лековитата минерална вода.
Впрочем неприятности и заплахи, свързани с кариерата, погубили концесионера на извора. Само на 50 години наскоро починал Петко Стойков, разказват местните хора.
Кой разреши на „Каолин“ да копае около тракийските могили край Меричлери? Никой, защото и никой не е искал разрешение. Както е известно от публикацията на „Класа“ от 23 юни, в Меричлери фирмата работи без издадено екоразрешително по ОВОС (оценка на въздействието върху околната среда). Компанията е получила концесия за 720 дка, но е парцелирала общата площ и работи само върху 180 дка, за да избегне процедурата. По закон ОВОС не се прави за площ, по-малка от 250 дка. Така „Каолин“ се „самоосвобождава“ от задълженията да пази околната среда. По този начин няма и ангажимент да съхранява паметниците, които предците ни са оставили в нашите земи.
Няма как концесионерът да не е наясно, че унищожава археологическа ценност, защото могилите се виждат и с просто око. Кметицата Ваня Славова твърди, че преди няколко месеца е пристигнала археоложка от музея в Димитровград и заедно са обиколили могилите. Славова съобщи пред „Класа“, че състоянието им е много лошо, едната дори била изтърбушена.

Концесионерът по правило финансира проучването

„В този район има много археологически паметници. Но никой не ме е запознавал с развитието на кариерата. По принцип, когато се прави такъв обект, винаги искат нашето мнение, каза пред „Класа“ Ирко Петров, началник на дирекция „Археология“ в Историческия музей в Хасково. Той обясни, че е редно да се направи оценка дали в съответната местност или на дадената площ, които са обект на разработване, има опасност за археологическите паметници. Всичко това обаче се прави след проучване на самото място и заедно с изследване на картния материал. Петров обясни, че в този район се работи от 32 години, но археолозите постоянно откриват нови и нови паметници. „Знам, че там има поне два могилни некропола, но не мога да говоря по-конкретно, защото никой не ми е възлагал проучване. Когато ще се правят изкопни работи, в ОВОС се залага клаузата, ако изпълнителят открие исторически находки, незабавно да уведоми регионалния музей, археологическия институт, НИПК. А на финала самият концесионер трябва да финансира проучването“, обясни археологът. Според него, колкото и добре да е проучена територията на България, постоянно се откриват нови паметници. Затова е задължително да се вземе ОВОС. Той припомни колко огромни сума е платила държавата и от години археолозите работят в десетки обекти по трасето на магистрала „Марица“. Направени са огромни капиталовложения, за да не се унищожат ценните археологически паметници. Като правило държавата си изпълнява задълженията, но частните инвеститори не го правят, обобщи Ирко Петров. Единственото, което той със сигурност знае, е, че от музея в Хасково не е искано становище за ОВОС за кариерата край Меричлери, разработвана от „Каолин“.

Станете почитател на Класа