Георги Първанов: Парите за образование трябва да бъдат увеличени

В условия на криза парите за образование и наука не трябва да бъдат орязвани. Това заяви вчера президентът Георги Първанов, след като връчи за осми пореден път учредената от него него награда „Джон Атанасов“.
„Парите за образование не само не трябва да бъдат намалявани. Напротив, съобразно възможностите във всеки един момент, те трябва да бъдат увеличени, защото това е, което може да ни изведе от кризата, но и да ни доближи до другите европейски народи, да скъси дистанцията между нас и водещите европейски политики и общества“, добави Първанов.
Наградата „Джон Атанасов“ за тази година бе връчена на д-р Петър Попов за принос в развитието на компютърните и информационни технологии. Държавният глава допълни още, че в европейската стратегия „Европа 2020“ инвестициите в наука и образование са приоритет.
„Кризата оголи дефицита от ценности и образци на подражание. За съжаление ще констатираме, че не са толкова много хората, които са успели, които са обиколили света и са специализирали в най-авторитетните научноизследователски центрове, които са побеждавали във всички възможни олимпийски, световни и други състезания и които са защитили българското, името и авторитета на България”, заяви президентът.
По отношение на стратегията „Европа 2020“ и един от приоритетите й – инвестициите в наука и образование, Георги Първанов коментира: „Надявам се тази дискусия, която върви на приливи и отливи, да доведе до категорично изразена воля и реализиране в съответните бюджетни принципи и политика за подкрепа на науката и образованието.”
Президентът посочи, че идеята за наградата „Джон Атанасов” и нейният приоритет – инвестиции в младото поколение в образованието, трябва да бъде важна не само за президентската институция. Георги Първанов отбеляза, че инициативата е една от най-успешните на президентската институция през двата мандата, тъй като има дълбоко ценностен смисъл. „Младите хора дават много примери за следване на творческия дух, за покоряване на върховете на науката и знанието, примери, които трябва да бъдат поощрявани, окуражавани от държавата и обществото”, посочи Първанов. „Сега, в условията на криза, когато се разместиха, трансформираха се ценностните пластове на обществото, този проблем става още по-значим”, каза още президентът.
„Предизвикателствата в България са повече, отколкото на други места“, каза тазгодишният носител на наградата „Джон Атанасов” д-р Петър Попов. Той обясни още, че работи по проект за подобряване на диагностиката на остеопорозата.

Станете почитател на Класа