Над половината от болниците заведоха искове срещу НЗОК

Соня Стамболийска
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Над половината от болниците в страната са завели искове срещу НЗОК заради неизплатените средства в периода от март до август. Това заяви вчера д-р Динчо Генев, председател на Асоциацията на лекарите от болничната помощ. Той коментира, че от месец март насам касата е изплатила частично средствата към лечебните заведения, а за август все още не е платено нищо. „Дължимите суми не са 125 млн. лева, а над 150 млн.“, обясни Генев. Той коментира още, че голяма част от болниците са завели частични искове, защото се намират в такова положение, че не могат да покрият 4% от държавната такса, която се изисква, за да бъде заведен искът. Генев уточни, че най-много искове са били подадени от общинските и частните лечебни заведения, но има и такива от областни и университетски болници, като например тези в Стара Загора, Ловеч и др. Д-р Николай Болтаджиев, член на Управителния съвет на асоциацията, обясни, че дълговете на държавните лечебни заведения към фирми са над 250 млн. лева, а за общинските и частните болници не може да се каже точната сума. Според него обаче задълженията на всички лечебни заведения са близо половин милиард лева. „Фирмите ще запорират сметки и това може да доведе до верижни фалити на болници“, коментира Болтаджиев. От асоциацията смятат, че през следващата година лечебните заведения ще бъдат в по-тежко финансово състояние и от тази, защото ресурсът от бюджета за 2011 г. ще бъде насочен към доплащане на сумите, дължими през 2010 г., както и за покриване на дълговете на болниците. „Така ще се получи, че реално парите за здравеопазване ще са с 350 млн. лева по-малко“, обясни доц. Иван Мазнев. Болничните лекари коментираха още, че исканията, приети на извънредния събор на Българския лекарски съюз от 17 септември, остават в сила. Това означава, че засега не се отменят протестните митинги на 11 октомври в различните региони и националният протест на 15 октомври. Асоциацията на болничните лекари, както и лекарският съюз ще подкрепят и протеста на КНСБ на 7 октомври, който е срещу пенсионната реформа.
Днес БЛС свиква Национален съвет, на който може да присъства и Бойко Борисов. Очаква се да бъде подписано споразумение между премиера и съюза.


БЛС иска Цветанов да отговаря за здравето

Българският лекарски съюз (БЛС) не иска вицепремиерът Симеон Дянков да се разпорежда с парите от здравни вноски и предлага ресорът да бъде прехвърлен на другия вицепремиер Цветан Цветанов. Това съобщи вчера председателят на БЛС Цветан Райчинов пред TV7. В недалечното минало здравеопазването е било към МВР като част от националната сигурност. Ние предлагаме същото. Нека се върне като ресорен вицепремиер Цветан Цветанов“, посочи Райчинов. Днес медиците ще обсъдят идеята с Борисов.

Станете почитател на Класа