Докладът на ЕК за България: Общият напредък е недостатъчен и несигурен

Европейската комисия (ЕК) ще представи в сряда тринайсетия доклад за България и Румъния по механизма за сътрудничество и проверка."Общият напредък не е достатъчен и остава несигурен", заяви говорителят на ЕК Марк Грей.

В доклада е посочено, че остават много слабости по отношение на правосъдната система в България, които са отразени и от общественото мнение в страната. Отново се отбелязва, че липсват значими дела за корупция. Отразени са скандалите с подслушванията и случаят с изборните бюлетини в Костинброд, както и бягството от правосъдие на фигури от организираната престъпност. Грей каза още, че трябва да се направят още стъпки в борбата с конфликта на интереси и за подобряването на процедурите по обществените поръчки. "Цялостният напредък все още не е достатъчен и остава несигурен. Повтарящите се скандали, свързани например с назначения, които трябваше да бъдат прекратени по етични съображения, изплъзване от правосъдието на осъдени ръководители на организираната престъпност и поредица от разкрития относно политическото влияние върху съдебната система подкопаха общественото доверие", се посочва в документа.
Комисията приканва България да ускори напредъка си по отправените от нея препоръки във връзка с реформата на съдебната система, професионалната етика и борбата срещу корупцията и организираната престъпност. От ЕК посочват още, че България е предприела няколко стъпки в правилната посока и е подобрила процедури за назначаване, а главният прокурор предприел някои полезни управленски мерки. Висшият съдебен съвет пък е постигнал известен напредък по въпроса за натовареността. Следващият официален доклад вероятно ще бъде изготвен след около една година.

"В България трябва да насърчават радетелите на промяната и да се осигури лидерство. Основни принципи като върховенството на закона и независимостта на съдебната власт трябва да залегнат в основата
на дългосрочна стратегия за реформа. Политически ангажимент за прилагането на такъв подход, както и конкретни и практически мерки в краткосрочен план, са най-добрият начин, за да бъде задвижен процесът и да се напредва по-бързо към постигането на показателите по механизма за сътрудничество и проверка, заяви председателят на комисията Жозе Барозу в изявление във връзка с докладите.

Говорителят Марк Грей заяви, че докладът не е оценка само са едно правителство, но се надява сегашният кабинет да се отнесе сериозно към него. "Без този механизъм нямаше да видим стъпки напред. Напредъкът не е толкова бърз, но виждаме такъв. Вече има институционална рамка, която преди несъществуваше", каза Грей.Представянето на доклада може да се проследи на живо .

Премиерът Пламен Орешарски и други представители на правителството в аванс обявиха, че очакват силно критичен доклад.


Очаква се правителството и подкрепящите го партии – БСП и ДПС да наблегнат в коментарите си на по-дългия период, който е отразен в доклада и отговорността на предишните кабинети.



Друга тема, която се налага от управляващите, в дебат за европейската оценка е ефективността на механизма за сътрудничество и проверка и необходимостта от отпадането му.



Във вторник президентът Росен Плевнелиев отказа да коментира предстоящия доклад и каза, че ще изчака позицията на правителството.


Станете почитател на Класа