Георги Първанов подписва Закона за отбраната

„Класа“

Президентът Георги Първанов ще подпише в четвъртък закона за отбраната и въоръжените сили. Това заяви вчера след тържественото честване на Деня на храбростта и на Българската армия – Гергьовден, в София министърът на отбраната Николай Цонев.
На събитието държавният глава Георги Първанов каза, че армията е модерна и може да гарантира безопасността на страната и за това ще допринесе и новият закон за отбраната.
“Що се отнася до гражданския контрол, аз си го представях малко по-различно, сега е по-скоро политически контрол или крие риск от политически контрол”, каза президентът пред журналисти. Той уточни, че законът е минал през много перипетии, отчетени са сериозни бележки, които са направени от професионалните среди. „За мен той може да бъде една солидна основа за по-нататъшното развитие на Българската армия“, посочи държавният глава. По думите му обаче има някои моменти, които трябва да се обмислят по-внимателно. Според него законът дава и повече социални придобивки на военните, но предвижда и известни съкращения, главно в командния състав. „Много е важно да се осигурят ресурсите, за да могат да се реализират качествени параметри на проектите относно мотивацията на военнослужещите“, каза още Първанов.
Военният министър Николай Цонев добави, че самочувствието на българския войник от днес ще бъде още по-високо заради заложеното в закона. Според него в МО по никакъв начин няма да бъде почувствана финансовата криза и няма да има проблем с модернизацията. Началникът на ГЩ на БА ген. Златан Стойков коментира, че с новия закон правомощията на началника на отбраната са съхранени на 95 процента. Ген. Стойков изрази убеждение, че числото 32 000 за числеността на армията ще се съхрани. Генералът прогнозира, че тази година ще бъдат пенсионирани 15-16 старши и висши офицери, които са навършили пределна възраст. Военни експерти припомниха пред „Класа”, че в План 2004 се предвиждаше армията да стане 45-хилядна. След това бе приет План 2015, в който бе заложена численост от 39 хил. бойци. В момента тя е 32 хиляди. Твърденията са, че може войската да бъде редуцирана до 24 хил.
На 11-12 май ще има съвещания за обсъждане на документите, които ще бъдат началото за прилагането на промените по новия закон, каза вчера ген. Златан Стойков.

Станете почитател на Класа