НЗОК: Свършват парите за лекарства

Ако тенденцията хората да не си плащат здравните осигуровки се запази, няма да има пари за лекарства и за други разходи. Това заяви пред „Класа“ д-р Иван Кокалов, член на Управителния съвет (УС) на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК). За да се избегне този риск, може би ще е необходимо да се направи актуализация на бюджета през септември, допълни той.
„Единственото, което можем да направим, е да информираме, че приходите ни са по-малко от разходите и да кажем на политиците, че всичко е в техни ръце. Решението оттук нататък ще бъде политическо, а не наше. НАП трябва да каже какъв процент от хората не си плащат, много от тях са от свободните професии, деца, възрастни, богатите хора също не плащат, а безработицата се увеличава“, каза д-р Иван Кокалов.
Според него едва след като бъдат измислени начини как да бъдат мотивирани хората да плащат задълженията си, НЗОК ще има пари за лекарства и за всички необходими разходи. Вероятно заради кризата ще се наложи и допълнително финансиране на касата.
Спешно трябва да се направи профил на здравно неосигурените, да се разберат причините, заради които не плащат, и да се намерят начини да се мотивират за това, коментира пред „Класа“ д-р Иван Кокалов.

Станете почитател на Класа