Посланик Мануел Корчек: „Двустранното търговско-икономическо сътрудничество е в непрекъснат подем!”

София, 26-02-2019, Специално за The News BG Reproter и classa.bg | Търговско-икономическите отношения между България и Словакия продължават да се развиват възходящо. Двустранният търговския оборот за 2018 г. е над 6,000 млн. евро. Радостно е, че словашкият език се преподава в университетите в Търново и София. Това каза по време на среща с медиите посланикът на Словашката република у нас – Н. Пр. Мануел Корчек.

 

По отношение на търговските връзки между България и Словакия посланик Мануел Корчек подчерта, че стоките, които страната му изнася в България са: комуникационна техника /телефони, телевизори и др./, а 10% от износния обмен е на автомобили /Фолцваген, Пежо, Киа, Ландровер, Ягуар/. В Словакия се произвеждат годишно около 1 млн. автомобила.

 

Дипломатът уточни, че Словакия внася от България основно компоненти за производството на електроника /кабели, чипове/ и автомобилостроенето.

 

Н.Пр.Корчек изрази своята надежда, че показателите на сътрудничеството в областта на туризма е необходимо да нарастват, особено на фона, че в Словакия няма море.

 

Посланик Корчек съобщи, че на 8 октомври в София ще се проведе конференция на тема "Развитие на бизнеса", която е инициирана съвместно от УНСС и Икономическия университет в Братислава. На форума ще бъдат представени словашки фирми.

 

По отношение на културния обмен предстои участие на Словакия в София филм фест, а така също и изложба на музикални инструменти в Етнографския музей в Пловдив.

 

ВЪНШНА ПОЛИТИКА И ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО

 

Словакия е ротационен председател на Вишеградската четворка и OSSE /Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа/ посланик Мануел Корчек открои подкрепата за активен политически диалог между държавите. "Искаме да дадем своя принос за подобряване живота на хората, живеещи в конфликтни области", посочи Н. Пр. Корчек.

 

По думите му е необходимо да бъде намерена единна визия за бъдещото развитие на общността. Теми като интегрирането на националните малцинства, борбата с радикализацията, стимулирането на доверието на младите хора към правовата държава, са сред значимите приоритети на държавното ръководство.

 

Сред една от каузите Мануел Корчек посочи идеята мисия от наблюдатели в Украйна да получи подкрепа от ЕС.

 

По линия на председателството на Вишеградската четворка в България ще бъдат проведени още филмов фестивал и среща за архитектурно развитие на градовете.

 

ЦЕЛИ И МИСИЯ НА ВИШЕГРАДСКАТА ЧЕТВОРКА

 

"Бихме искали да премахнем различията между новите и старите страни-членки в ЕС. Подкрепяме ротацията на председателството на Съвета на ЕС. Вишеградската четворка не бива да бъде изключвана от общите европейски решения. Четворката е платформа за консултации и то с отправна точка на формиране на позиции с принос към намирането на общи европейски решения", коментира Мануел Корчек.

 

Дипломатът посочи, че търговско-икономическият обмен между страните от Вишеградската група и Германия е в пъти по-голям, отколкото този между Германия и Франция.

 

"Всяка държава има право на свое мнение. Словакия се застъпва и следва европейските решения. Считам, че Четворката има свой принос за постигане на консенсус в ЕС, което е в пряка зависимост и от диалога между лидерите", заяви посланик Корчек.

 

РАЗСЛЕДВАНЕТО НА УБИЙСТВОТО НА ЯН КУЦИАК ПРОДЪЛЖАВА

 

По повод на убийството на журналиста Ян Куциак и неговата годеница словашкият дипломат коментира: "Това престъпление дълбоко засегна Словакия. Хиляди хора излязоха по улиците, за да протестират, а полицията, прокуратура и службите поискаха помощ от европейските институции. Към момента в затвора са четирима души с обвинение, че са поръчали и или извършили убийството. Разследването продължава, като в обсега на разследването са и други лица. Убийството беше осъдено от всички национални институции. Журналистите в Словакия настояват за пълно разследване на случая. Те продължават делото на Куциак."

 

МЕДИИ, ОТБРАНА И ВЪНШНИ РАБОТИ

 

В отговор на въпрос за състоянието на медийната система, Н. Пр. Мануел Корчек заяви, че държавните радио и телевизия в Словакия се издържат от таксите на гражданите. "Това осигурява независимостта на медиите от държавния бюджет. Частните медии се притежават от големи корпорации."

 

Монуел Корчек посочи, че в областта на отбраната 20% от държавния бюджет се отделят за модернизация на армията.

 

По отношение на Венецуела Н.Пр. Корчек уточни, че позицията на страната му към момента остава непроменена и е в унисон с европейската. "Не признаваме президентските избори за легитимни и искаме нов вот, но при справедливи условия. Не признаваме нито Гуайдо, нито Мадуро. Нужна е помощта ни за превенция на хуманитарната криза. Не бива да се стига до ескалация на ситуацията. Външна интервенция или вмешателство във Венецуела са недопустими", заключи посланик Мануел Корчек.

 

Станете почитател на Класа