ГЕРБ осъзнават, че голяма част от народа ги мрази

ЩЕ ПЛАТИ ЛИ НЕУСТОЙКАТА ДОМУСЧИЕВ? Държавата имала намерение да предяви иск срещу Домусчиеви за заплащане на неустойка в размер на 52 милиона лева за неизпълнение на приватизационния договор на „Параходство „Български морски флот”. Неизпълнението е тотално. Държавата обаче нито е развалила договора, нито досега е предприела нещо. Дори нагло миналата година се опитаха да променят Закона за приватизация и следприватизационен контрол по начин, по който Домусчиев да бъде освободен от заплащането на неустойката. Всъщност по приватизацията случаите на изпълнение са много малко. Почти няма. Също така няма и осъдени за заплащане на неустойки заради неизпълнението. Това беше целта на приватизацията – разпределянето на ресурсите, които бяха на българския народ и държава на определени от ДС кръг хора. И интересно дали ще бъде осъден Домусчиев. Защото понякога се разиграват и фарсови процеси – когато искът е неиздържан и некадърно написан, или са изпуснати срокове, или много често – в самия договор така са заложени неустойките, че да няма начин те да бъдат изискани.

ОТКРИТ УРОК ПО ПОЛИТИКА. Руският президент Владимир Путин награди вчера Малинов – Председателят на национално движение „Русофили”, с руския орден „Дружба”. И руснаците подчертаха, че ще следят дали Малинов няма да бъде преследван и наказан заради това награждаване. На практика това беше показно по политика. А нашите български власти излязоха пълни глупаци. Сега полезен ход нямат. Защото Путин по ясен начин показа, че няма да допусне хора, които харесват и обичат Русия, да бъдат преследвани заради това. Самият шпионски скандал в България беше истински фарс, по-скоро като показно мероприятие за пред САЩ, отколкото с някакъв реален ефект. Само се чудя преди нашите пишман-политици да тръгнат да се мерят с Русия и да наказват хора, които имат вина, че са русофили, дали да не попрочетат някоя и друга книжка по дипломация и политика. Или поне да попитат по-знаещи от тях.

„НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА” ИСКА РЕГИСТРАЦИЯ. Днес партията на Слави Трифонов внесе документи в Софийски градски съд за регистрацията си. Тепърва документите ще се разгледат от съда и до месец трябва да има заседание след проверка на списъците. Топката е в съда, който трябва да провери спазването на закона. Да се надяваме, че стартът на партията ще бъде по-добър от старта на телевизията, която разочарова с качеството и сценария си. Но все пак за всеки трябва да има по нещо. Слави Трифонов си има специфичен електорат, жадуващ за Спасител, така че с интерес можем да очакваме шоу на макс. Интересното е дали ще се съюзят с Мая Манолова. Преди време бях казала, че и двамата са проекти на статуквото за промяна на лицето на властта без промяна на същността й.

ВАКСИНИТЕ И СЪДЪТ. Административният съд в Сливен реши, че е дискриминационно да не се допуска неваксинирано дете в детската градина. Това е една от големите полемики в последно време между родителите. И въпросът става все по-актуален със затягане на контрола при поставяне на ваксините. Личното ми мнение е, че не може да се рискува животът на децата заради слухове. Поне за сериозните и летални болести. Защото именно благодарение на ваксините вече няма едра шарка. Никой не умира и от бяс. Тетанус, дифтерит, малария, са болести, които вече са почти изкоренени благодарение на честите ваксини на децата. И ако трябва да избирам между някакви странични ефекти и това да гледам как детето ми агонизира от тетанус, изборът е ясен. Но както всяко друго нещо, не трябва да се прекалява. Противогрипни ваксини и прочие, нито са задължителни, нито необходими, защото здрав организъм спокойно може да се справи с тези заболявания. Имунната система трябва да се подпомага, а не заменя. Но е крайно време за сериозна обществена дискусия с компетентни професионалисти за ваксинирането, като се каже цялата истина и за плюсовете и за минусите. За да нямаме след няколко години епидемии от едра шарка, дифтерит и т.н.

ЛЮБОВ И ОМРАЗА. Менда Стоянова днес се възмути, че хората от омраза гласували срещу ГЕРБ. Това е добре. Осъзнават, че голяма част от народа ги мрази. А омразата е силно чувство. Тя не е недоволство или примирение. Тя е любов, преминала в омраза, която унищожава заради разочарованието и убитите надежди. И вместо да се възмущават защо народът им ги мрази, да се запитат с какво са предизвикали тази омраза. Че гетата ги обичат, вече разбрахме. Платената любов обаче винаги излиза скъпо. Много, много скъпо, особено в политиката!

Адв. Елена Гунчева

 

Станете почитател на Класа