Антонио Никазо: Мафията гледа на боклука като на новия кокаин, а България е апетитна дестинация за складирането му

Един от най-големите експерти по въпросите с италианската мафия, в частност с калабрийската Ндрангета, Антонио Никазо, е роден именно в Калабрия.

Днес Никазо живее и работи в Канада и Съединените щати. Преподава „Култура и поведение на мафията” в няколко северноамерикански университета. Изследва как работи Ндрангета из основи и разкрива това пред света като издава книги, вече близо 40. Половината от тях, написани съвместно с прокурор Никола Гратери, с когото се познават от деца и работят заедно от години. Прокурорът, посветил живота си на борбата срещу калабрийската мафия и който от 30 години живее под полицейска закрила. Гратери ръководи мега акцията от миналия месец, когато в Италия бяха задържани над 300 членове на Ндрангета, а между тях имаше и българка.

„Мафията гледа на боклука като на новия кокаин, а България е апетитна дестинацията за складирането му”, заяви в интервю за „Събуди се” по Нова телевизия Антонио Никазо.

„При телефонен разговор между членове на Ндрангета, засечен от властите преди няколко месеца, излязоха наяве нови, доста притеснителни факти. А именно, че търсят нови места, където да складират токсични и индустриални отпадъци. Името на България, като потенциална дестинация, се споменаваше често в разговора. Това, освен всичко друго, означава и още нещоче връзката между Ндрангета и българската организирана престъпност става все по-солидна. Вече не говорим само за трафика на дрога, с който досега най-често ги свързвахме”, изтъкна изследователят на Ндрангета.

„Ако не беше засечен този разговор и ако не беше спрян влакът, натоварен с боклук, може би отпадъците щяха вече да са завхърлени някъде около вас и никой нямаше да знае за това”, добави Никазо.

„За обработката на токсични отпадъци, така че да не създават опасност за живота и здравето, трябват пари, страшно много пари. Затова на този, който ги произвежда, му е много по-лесно просто да ги захвърли някъде, като плати на някого да направи това за него. Парите пак са доста, но са много по-малко от това, което иначе би платил за обработката им. Печели се много и се рискува малко. В цифри печалбата е десетки милиони евро”, изтъкна още Никазо.

„Затова България сега трябва да вдигне много шум, за да пресече намеренията им и да не позволи да се превърне във втора „Тера дей фуоки”, където всяка година се регистрират все повече случаи на онкозаболявания. Токсични течности отдавна са се просмукали в почвата и кой знае какво очаква хората от района в бъдеще. Мафията не е италиански проблем, тя е проблем на целия свят, защото изгражда гигантска мрежа, в която оплита всички”, каза в заключение Антонио Никазо.

Станете почитател на Класа