Димитър Маргаритов: Важат всички правила за рекламация и при покупките онлайн

"Близо 450 броя жалби и оплаквания от потребители са постъпили в Комисията за защита на потребителите около коледните и новогодишните празници", обяви в интервю за предаването „Тази събота” по БТВ председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

Сред най-проблемните стоки той посочи телекомуникационните устройства, облеклото и детските играчки.

По думите му сигналите на потребителите водят до два извода. Първият е, че хората стават все по-активни и реагират на проблемите при покупки, а вторият, активността на потребителите се отразява и на търговците, които се поучават и подобряват практиките си.

Според данните, най-честите проблеми при онлайн пазаруването са забавена доставка, не са възстановени пари или сгрешена поръчка.

Председателят на комисията за защита на потребителите също така поясни, че търговецът, който продава стока, която се оказва дефектна, е отговорен за нея и не би следвало да пренасочва покупките към даден сервиз.

„Търговецът е длъжен да отстрани дефекта в рамките на 30-дневния законов срок”, изтъкна Маргаритов.Когато става въпрос за връщане на пари, то трябва да се случи в рамките на 14 дни от момента, в който сме върнали стоката, така, както сме я получили. Важно е и да уведомим търговеца в писмен вариант, че искаме да върнем стоката, посъветва Маргаритов.

Той обясни още, че съществува и правото на потребителите да връщат на стока без тя да има определен дефект, тъй като е законово установено, че купувачът няма как да придобие реална представа за характеристиките на даден продукт онлайн.Освен това важат всички правила за рекламация и при покупките онлайн.

Димитър Маргаритов информира още, че към Комисията за защита на потребителите функционират т. нар помирителни комисии, които вършат работа като извънсъдебен способ

Станете почитател на Класа