Бойко Борисов: Ще има 16 министри в новия кабинет

Александър Сивилов

Кабинетът „Борисов“ ще има 15 министерства и един министър без портфейл. Това обяви вчера лидерът на партия ГЕРБ, след като върна проучвателния мандат на държавния глава Георги Първанов. Така Борисов изпълни обещанието си новото правителство да има по-малко министри от кабинета „Станишев“.
В структурата, представена от бъдещия премиер, не фигурират министерството на извънредните ситуации и министерството на държавната администрация. Постовете министър по европейските въпроси и вицепремиер по еврофондовете също отпадат. За сметка на това Божидар Димитров ще бъде министър без портфейл. Той ще отговаря за българите в чужбина.
Цветан Цветанов ще бъде вицепремиер и министър на вътрешните работи. Другият вицепремиер ще бъде министърът на финансите Симеон Дянков. Росен Плевнелиев ще оглави МРРБ. Борисов е определил за министър на труда и социалната политика Тотьо Младенов. Отбраната я поема бившият евродепутат Николай Младенов. Евродепутатката Румяна Желева ще се грижи временно за външните работи. Министерството на правосъдието ще бъде оглавено от Маргарита Попова. Йорданка Фандъкова ще поеме Министерството на образованието, младежта и науката. За културата ще отговаря скулпторът Вежди Рашидов.
От ГЕРБ са определили за министър на здравеопазването шефа на лекарския съюз Божидар Нанев. Министър на околната среда и водите ще бъде Нона Караджова, а за земеделието и храните ще отговаря Мирослав Найденов. Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията ще поеме Александър Цветков. Прокуристът на компанията EVN Трайчо Трайков ще стане министър на икономиката, енергетиката и туризма. За поста министър на физическото възпитание и спорта е определен Свилен Нейков.
„Пожелавам успех на г-н Борисов като министър-председател, както и на ръководената от него формация. Той избра една формула, която не е никак лека за реализация, но отговорността, която избирателят им е възложил, предполага подобно действие“, заяви държавният глава Георги Първанов.

Станете почитател на Класа