Продадоха кораба "Перун" за близо 275 хил. лв. във Варна

Варненската фирма "Юнион инвестмънтс” спечели търга за продажба на спасителния кораб "Перун" за сумата от 274 800 лв. без ДДС. Това съобщи генералният директор на "Пристанищна инфраструктура" Ангел Забуртов за Moreto.net.

Търгът с тайно наддаване, който се проведе по-рано днес в сградата на Морска администрация беше с начална цена от 269 480 лв.

"След приключване на процедурата и подписване на документи за покупко-продажба на "Перун", може да считаме, че е продаден", заяви Забуртов.

Срещу продажбата на спасителния ни кораб се обявиха представители на морската общност, които излязоха на мълчалив протест.

"Събираме се на погребението на Перун", заяви Никифор Герчев, който е първият капитан на плавателния съд.

Той сподели, че е правил не малко опити да спаси кораба ни от продажба, като е сигнализирал Окръжната прокуратура във Варна. От там му отговорили обаче, че институцията нямала правомощия да спре търга.

Според Герчев обявата за продажба е компрометирана и има редица груби нарушения. За пример той посочи, че максималната пропулсивна мощност на кораба е 2х1950 kW, а не както е описано в търга - 2х950 kW. Като невярно твърдение капитанът коментира и "надстройката с корозирали елементи" на плавателния съд, която по думите му не може да коризира, тъй като е изработена от специална алуминиева сплав.

„Перун” е произведен в Русия през 1977 година. Освен като спасителен кораб и влекач, той е бил използван за гасене на пожари и като ледоразбивач.

От 2012 година плавателният съд е без валидни документи за регистрация и е извън експлоатация, а през 2017 година е заличен от регистъра на корабите.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

 

 

"Перун" е продаден на фирмата, нарязала "Петър Берон" и подводница "Надежда"

 

 

Една фирма е участвала в търга за продажбата на спасителния кораб ПЕРУН, научи Maritime.bg от свои източници.

Тя е предложила малко по-висока от първоначално обявената тръжна цена от ДП „Пристанищна инфраструктура“, според източниците на Maritime.bg.

Това практически означава, че корабът ще бъде продаден след приключване на всички процедури по търга.

Maritime.bg припомня, че ДП „Пристанищна инфраструктура“ обяви кораба за продажба с начална тръжна цена в размер на 269 480 лв.без ДДС.

Според източниците на Maritime.bg единствената фирма участник в търга е “Юнион инвестмънтс”.

Maritime.bg припомня, че това е фирмата, която наряза учебния кораб ПЕТЪР БЕРОН и подводница НАДЕЖДА на турско корабно режище.

 

 

 
 
 

С петиция до премиера Борисов искат оставки в Морска администрация – София

 

 

Неправителствени организации подготвят петиция до премиера Бойко Борисов с искане за оставка на цялото ръководство на Изпълнителна агенция „Морска администрация“ – София.

Това съобщиха пред Maritime.bg от БУЛСАР, допълвайки, че петицията е подкрепена от Моряшкия професионален съюз, Съюз на моряците ветерани – Бургас и Клуба на корабните механици – Варна.

Като обосновка за исканията си те сочат скандалите през последните години, свързани с дейността на агенцията, както и невъзможността на България да изпълнява функции по морско търсене и спасяване. (вижте тук)

Раздуване на структурата на агенцията, въпреки многократните заявки, че същата ще се оптимизира, както и водещата до разединение в морския бизнес политика на агенцията е сред причините за исканата оставка. (вижте тук)

Сред останалите главни аргументи в петицията е провалената след обществено недоволство поръчка, с която ръководството на ИА „Морска администрация“ се готвеше да даде 1.5 млн. лева за „влекачи студен резерв“, които да осъществяват търсене и спасяване. (вижте тук)

БУЛСАР, подкрепени и от други морски неправителствени организации, смятат, че и зад операцията по изтегляне на горивото от танковете на МОПАНГ стои отново „далавера“, тъй като смятат, че цената на самата операция е изключително завишена. (вижте тук)

Друг ключов аргумент, с който се иска оставка на ръководството на агенцията, е международният скандал с либийския танкер БАДР, който срина и без това нищожния ни авторитет като морска държава. (вижте тук)

Морските организации са подразнени и от басноснословните харчове на агенцията, която дава 100 хил. лева за самолетни билети и 300 хил. лева за униформи, които дори изпълнителният й директор не смята за необходимо да носи по време на учения с Европейската агенция за морска безопасност (вижте тук).

Агенцията обяви и поръчка за близо 200 хил. лева за СУСИ. (вижте тук, тук и тук)

Maritime.bg ще публикува и линк към електронен формат на петицията, която ще бъде отворена и за заетите в морската индустрия, с зов към София за незабавна намеса в политиките на агенцията от премиера, което ще бъде и едно от исканията на организирания във Варна протест в сряда.

 

 

На снимката е корабът-близнак на българския ПЕРУН, който е действащ спасителен кораб в Украйна и участва в операции по търсене и спасяване.

 

 

Станете почитател на Класа