Депутатите коригираха Ананиев: И при карантина се дава болничен

Смут предизвика вчерашното твърдение на здравния министър Кирил Ананиев, че хората, поставени под "доброволна карантина", трябва да си вземат отпуска, защото нямат право на болничен.

Часове по-късно той беше опроверган от шефовете на социалната и здравната комисии в Народното събрание д-р Хасан Адемов и д-р Даниела Дариткова. И двамата бяха единодушни, че нормативната уредба предвижда болничен за карантина дори на здрав човек, който е бил в контакт със заразно болен, здравноосигуреното лице да получава болничен. Той се издава от личния лекар.

 

Депутатите коригираха Ананиев: И при карантина се дава болничен

 

Изказването на министъра на здравеопазването предизвика недоумение, тъй като именно чл. 43 в Кодекса за социално осигуряване гарантира това право на осигурения гражданин на Република България.

В текста пише, че не става дума само за болен, но и за човек, който е бил в контакт.

 

 

Първи шефът на социалната комисия Хасан Адемов опроверга думите на здравния министър и посочи, че Кодексът за социалното осигуряване е категоричен и осигурените лица имат право да ползват болничен за тъй наречената карантина.

„Решението е много просто, то е визирано в чл. 43 от КСО, в който е казано, че всички осигурени лица имат право за парично обезщетения за т. нар. карантина. Но става въпрос за осигурени лица по предписание на здравните органи. 14 дена има право да изписва болничен личният лекар и той преценява на база на информацията дали да издаде болничен, или не", посочи в парламента депутатът от ДПС.

Председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова също потвърди, че има нормативна уредба, която гарантира на социално осигурените граждани, че могат да ползват болничен за карантина.

„Има всички условия социално осигурените да получат такъв болничен по решение на техния лекар и е нормално те да се свържат с него, за да няма злоупотреби", разясни Дариткова.

Тя уточни, че трябва да има организация как лекарите да получат потвърждение от граничните власти, че пациентът наистина се връща у нас от рисков район, засегнат от коронавируса.
Соцлидерката Корнелия Нинова пък определи указанията да се взема отпуска за карантина това като неадекватно и несправедливо. Затова тя призова правителството да събере работодателите, НОИ, НЗОК и лекарите, за да се намери адекватен механизъм и държавата да поеме разходите.

Депутатът от „Обединени патриоти" Калин Поповски подчерта, че взетите мерки е много важно да се спазват, особено изолацията, тъй като в противен случай заболяването би могло много бързо да се разпространи.

„В нормативната уредба пише, че и болните под карантина имат право на болничен лист, той може да се издава от личния лекар, както и в болниците, ако е хоспитализиран", каза той.

Той предположи, че с изказването си вчера здравният министър Ананиев може би е имал предвид, че излизането на всички под карантина в болнични би натоварило бюджета на НОИ. Поповски посочи, че хора с много дни отпуска, могат да решат да я ползват в този случай.

Станете почитател на Класа