Лекари си тръгват, болници затварят – какво става в България? И има ли спасение?

Болницата в Белоградчик нещо там щели да я закриват, мерна се в новините, я обърнал някой внимание, я не. Не е голяма новина. Ама случаят бил решен? Да, ама не…

Случаят там е пример какво става и какво ще става тепърва с България и здравната й система. И в близко, и в по-далечно бъдеще.

В белоградчишката болница едновременно подали молба за напускане лекарите, всичките пет, по думите на кмета. Според други източници напускали четирима. Така или иначе, болницата затваря, защото не може да съществува без лекари. Град остава без болница.

Медиите, верни на властта, процеждат сърдит тон срещу лекарите – те се били „възползвали“ от член в закона, който им дава право да напуснат, ако не са им плащали заплати. Възползвали се значи..

А не са им плащали пълните заплати от …ще познае ли читателят? Няма да познае – от ноември 2017 г. Към онзи момент персоналът вече е имал неизплатени заплати за 300 хил. лева, оттогава получават само аванс, не цяла заплата. И оттогава болницата се управлява от прокурист. И сега искат от лекарите тяхната болница да приема болни от вируса. На това отгоре. И те напускат, „възползват се“…

Местните общинари искат среща с министъра, той се среща с тях, веднага променя решението си – болницата няма да приема болни от Ковид 19, щели да ги пращат в Монтана и др. Ако и там не почнат

 

да напускат лекари

В болницата в Айтос, в която има няколко болни с коронавирус, напускат три възрастни медицински сестри. Загубата е непоправима, защото няма кой да попълни мястото, лекар не може да ги замести.

В болницата в Сопот заради извънредното положение са получили нареждане да изпишат всички болни. Лекари и сестри са в платен отпуск до края на април. Болницата няма дългове, съществува от приходите си от Здравната каса, но няма и натрупани пари, само месец затваряне е достатъчен да фалира и персоналът да се разбяга. Сигурно някой изгодно ще купи сградата.

В болницата в Гоце Делчев напускат четирима лекари. Техният шеф разпределя парите, прави се на бизнесмен и им поставя задачи колко приход да докарват по отделения.

Това са само няколко случки от последните дни. За лекари и сестри, които напускат в София, Пловдив и др. няма да стигне място да се изреди къде, какво.

В близкия на Белоградчик град Кула и недалечния Оряхово болниците са закрити по финансови причини, още далеч преди епидемията. Населението е намаляло, пациентите са недостатъчно, за да носят приходи. Сега местните ходят в болницата във Видин. Ама имали по закон и конституция равен достъпн до здравеопазване? Вече нямат. Изчезването на училището и болницата от един малък град автоматично принуждава по-младите да се местят, предприемачите да си правят бизнеса до по-голям град и т. н. като верижна реакция.

 

 

Закритата болница в Кула. Снимка: Радио Видин

 

Какво е бъдещето на болниците в малките градове? Какво показва случаят в Белоградчик. Лекарите са местни. Ако напуснат, ще си търсят работа другаде, а градът няма да има болница. Общината трябва да намери и да осигури по-добро заплащане да докара отнякъде лекари, повече от това, което са имали да плащат на напусналите. Трябва да осигури и безплатни квартири и т. н. екстри, за да привлече лекари. Да кажем сегашните ще останат, или повечето от тях. Скоро ще се пенсионират и въпросът изниква отново. Колко дълго ще се закрепи болницата? Тя в момента е с около милион лева дългове.

 

 

Тя е търговско дружество

 

Трябва да печели от Здравната каса. Нито общината, никой не гарантира заплати на лекарите. Да си изкарат, би казал някой анализатор като Каролев. Да се оздрави търговското дружество болница, да се търсят нови услуги, инвеститори, донори, шменти капели. В този малък град Белоградчик… Или който и да е град.

Например болницата в Лом – както всяка общинска болница съществува от приходите по Здравна каса. Но й е сложен лимит – не може да получава повече от половин милион от клинични пътеки. Както са сложени лимити на всички болници. Разровиш ли го, ще мирише. Какви лимити имат и за какво частните болници, какви общинските и държавните… Шефът на Здравната каса даде един пример как едно и също лекарство в частните болници е изписвано 4-5 пъти по-скъпо от държавните болници…

На кого служи държавата?

Бюджетът на Здравната каса е 4,7 млрд. лева. Отделно, според Евростат, България е страната в ЕС, в която пациенът плаща най-много от собствения си джоб за здравните услуги – 44% (средно за ЕС е 15%).

В България има 70 хил. лекари, зъболекари, мед. сестри, акушерки. Ако им даде държавата гарантирана заплата от 2500 лева средно, това са 2,5 млрд. годишно с осигуровките.

А на обществото не е известно, че в България около половината от бюджета на Здравната каса отива за лекарства. В други страни е обикновено 25%, до 30% максимум. И в други страни имат специални комисии, които разглеждат всички скъпи лекарства като цени, състав, източник, доставчик. У нас държавата е като донор на частен бизнес.

Във Великобритания и др. частните болници не получават нищо от обществената здравна каса, само от частни осигурителни фондове. В Япония има закон, според който частните болници, не могат да раздават печалба като дивидент.

България ли се очертава като най-напредничавата капиталистическа държава в здравеопазването?

Сега нали премиерът

обеща щедро да дава по 1000 лева

над заплатата на лекарите и сестрите, заради епидемията. Чуха всички. Да, ама …Пунта Мара. Според последната заповед на министъра са вижда, че ще плащат само там, където има болни от Ковид 19. И то определен брой болни. Като са малко, на малко хора плащат, като са повече – на повече хора от персонала. Ама това, че се сменят, че целият персонал в болницата е под риск – те да си правят сметката, да се разбират помежду си.

Излиза, че за пред обществото – ние даваме по 1000 лева – а на практика тънки сметки. И в резултат болници отказват да приемат пациенти, неблагодарни лекари и сестри „се възползват” и напускат.

Всъщност държавата се разпада. Инфраструктурата из страната си отива, докато строят магистрали.

Така по същите търговски причини закриха гарите в малките населени места. Стари хубави гари по на два-три етажа са оставени да се рушат, влакът спира на перона пред, като на спирка сред полето. Гарата празна, зеят врати, счупени стъкла. БДЖ „оптимизира” разходите, както прокуристи оптимизират болниците. Закриха и спирки, и влакове.

Полека лека и болничните сгради в малките населени места ще зейнат изтърбушени като училищата.

Какво е спасението?

Отделяне на частните болници от Здравната каса. Или закон като в Япония – частни болници без дивидент печалба. Делегиране на бюджети и определяне на заплати в държавни и общински болници, вместо сегашната търговска дейност и плащане по клинични пътеки, с които се спекулира, правят се излишни изследвания и операции, вкарват се лобистки цени на отделните пътеки, да печелят едни болници повече от други и т. н.

Както каза един медик: „Я Борисов да започне да плаща на пожарните на загасен пожар, както плаща на болниците, да види как ще пламне България…”

Ама това изглеждало много соц? Ще видим след кризата какво се случва по света.

 

Станете почитател на Класа