Опозицията ”глухоняма” за създаването на държавни бензиностанции

Комисията по енергетика прие на първо четене законопроекта за създаването на ”Държавна петролна компания”, която ще оперира и мрежа от 100 бензиностанции. Идеята на правителството бе преиета без възражения и от опозицията в лицето на БСП, ДПС и ”Воля”.

Предвижда се чрез "Държавна петролна компания" да се стопанисват и данъчни складове, в които да се съхранява горивото от държавния резерв, но вместимост да се осигурява и за частните търговци на горива.


Аргументът на правителството за тази идея е, че ще се подобри конкуренцията на пазара на горива в страната и ще бъде в полза и на крайните потребители, защото ще се увеличи броят на данъчните складове в сектора на горивата.

Икономическият министър, който ще бъде и принципал на държавната компания е категоричен, че със 100 бензиностанции държавата няма да е основен играч, но на тези бензиностанции хората ще могат да виждат една реално получена стойност на горивата. Според него държавата не опитва да измести голям играч.


Повечето експерти обаче опонират, че ролята на държавата на този пазар трябва да бъде сведена само до регулация. За пример се дават резултатите на други държавни структури, като БДЖ, пощите, топлофикациите и държавните ВиК дружества.


Първите оценки на икономисти са, че изграждането на тези бензиностанции ще струва около 500 млн. лева.


Експертите са убедени, че завръщането на държавата в изцяло частен сектор е нов етап от държавния капитализъм. Тази теза се подхранва и от създаването на държавен "ВиК Холдинг" с капитал от 1 млрд. лв., както и отпуснатите милиарди за строителството на магистрала "Хемус" от държавната фирма "Автомагистрали".

Станете почитател на Класа