Проф. Гайдарски: Има хаос с мерките за коронавируса

Според него намесата на много политически и финансови интереси пречат на успешното справяне с коронакризата

С мерките има един хаос – първо разпускаме - нещата вървят уж добре, после пак затягаме. Затова не може да се създаде стройна организация, каза в сутрешния блок на БТВ бившият министър на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски.


Сега например всички студенти преминават на дистанционно обучение, не се прави разлика между специалностите. Как например ще се обучават студентите по медицина по патология или зъболекарите, заяви проф. Гайдарски.

Но според него е правилно да се затегнат мерките.

Проф. Гайдарски се усъмни, че има нещо нередно в оповестения случай новозаразени с коронавирус. Той цитира шеф на лаборатория и посочи, че лабораториите, които правят PCR тестове са 60.

Как тогава станаха 11 000 теста за денонощие, пита проф. Гайдарски. Нещо не съвпадало при данните.

Бившият министър коментира и как се спазват мерките.
Хората са достатъчно разумни, почти всички си слагат маски, твърди проф. Гайдарски. Според него 95% разбират опасността и се предпазват. Маските са ефективни, но не и тези, които се носят по цяла седмица. Някои ги приемат като аксесоар към облеклото, тогава няма смисъл, смята професорът.

Ситуацията в българските болници е критична, защото нямаме достатъчно подготвени специалисти в областта на вирусологията. Суматохата, която се създава, плаши хората. Плаши дори лекарите и сестрите, вече няма желаещи, които да работят. Затова се получават тези аномалии, посочи бившият министър на здравеопазването.

По думите му намесата на много политически и финансови интереси пречат на успешното справяне с коронакризата.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа