Приеха Националния план на България за готовност при пандемия

"Приехме Националния план на България за готовност при пандемия", каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на брифинг в Министерски съвет.

"Той е изготвен в изпълнение на решение за актуализиране на Националния план на Република България за готовност при пандемия, приет на 22 октомври от 44-ото Народно събрание. При изготвяне на проекта са използвани ръководства и насоки на Световната здравна организация и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, съществуващи научни познания в областта и натрупан практически опит в страната за справяне с предходни епидемии и пандемии", обясни министърът.

Националният план на България за готовност при пандемия има общ характер, съобщи още Ангелов и поясни, че такива планове ще бъдат разработени, ако страната ни се изправи и пред други пандемии.

"Това е генеричен план, който касае всички възможни пандемии. Ако се появи конкретен агент, отчитайки всички негови специфики, се вземат конкретни мерки и се разписва план за всеки един по отделно. Нашият опит е дългогодишен с грипа и знаем как протича една грипна епидемия или пандемия", коментира доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

"Националният план е полезен, защото дава основните насоки и точки, като се започне от това как да прекъснем епидемичния процес, как да намалим броя на засегнатите лица - заболяемостта и смъртността, минем през това да осигурим във възможно най-кратък срок ваксини, минем пез това да осигурим нормалното функциониране на държавата и на ключовата инфраструктура от жизненоважно значение, дейността на важни държавни органи и стигнем до чисто комуникационната стратегия", съобщи Кунчев.

Ключово значение имат посланията към хората и правдивата информация, която стига навреме до тях", поясни той.

До четвъртък ще бъде изготвен Национален план за ваксиниране, който ще бъде представен на следващото заседание на Министерския съвет.

"Днес определихме председател на Координационния съвет за изпълнение на Националния план за координирането на ваксините. Предложихме да оглави този съвет е проф. д-р Красимир Гигов, който е генерален директор на БЧК и главен координатор на Експертния съвет по медицина на бедствените ситуации", допълни той.

Всеки български гражданин ще има достъп до ваксина. Българите ще имат достъп до същите ваксини, които ще има за всички европейски граждани, отново изтъкна проф. Ангелов. Той съобщи, че ще бъде проведена информационна кампания, за да могат хората да се ориентират.

Станете почитател на Класа