Министър Маргарита Попова: Нужна ни е модерна концепция за наказателна политика

„Класа“

Една от целите на новото правителство е да наблегне на административните нарушения, обяви вчера пред БНР правосъдният министър Маргарита Попова. Според нея за по-леките престъпления трябва да има по-леки наказания, а по-строгите санкции да се налагат за по-тежките престъпления. Маргарита Попова допълни, че някои леки престъпления трябва да се декриминализират и че е необходимо да се акцентира върху защитата на обществения интерес, борбата с тероризма и превенцията на престъпленията срещу малолетни и непълнолетни.
Нужна ни е модерна концепция за наказателна политика, коментира още Попова. По думите й сегашната ни наказателно-правна политика, която е изработена от предишното правителство в последните месеци на мандата му, „не е сложена адекватно в европейския контекст“.
"Концепцията на предишното ръководство на Министерството на правосъдието за наказателна политика и за разработване на нов Наказателен кодекс (НК) прилича на програмен документ, съдържащ основни насоки за промени в закона, и в който са заложени много неща, които повтарят основни принципи и цели, които държавата си е поставяла и преди години", допълни Попова.
За промени в сегашния НК се обяви и зам. градският прокурор на София Божидар Джамбазов. Пред БНР вчера той потвърди тезата си, че в сегашния си вариант правораздавателният ни процес има прекалено много формализъм, който трябва да се сведе до минимум, за да може делата по-бързо да стигат в съда, където да се развие същинският процес. „Проблем в наказателното право има в текстовете, които са неадекватни на настоящите социално-икономически условия - заяви Джамбазов. - Сега сме изправени пред доста по-различен тип престъпност, отколкото преди 40 години, когато са приемани текстовете от НК“, уточни той. „Аз съм за неформално съкращаване на сроковете по досъдебната фаза. В момента проблемът не идва от това, че няма срокове, а в техния формализъм“, каза още Джамбазов.

Станете почитател на Класа